475 Romper el silencio

Hind Bensari, Regne Unit/Marroc, 2014, 45′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

La història d’Amina Filali, una noia de 16 anys que es va suïcidar després que la forcessin a casar-se amb l’home que l’havia violat, va colpir la directora d’aquest documental i la va fer tornar al Marroc, el seu país d’origen, a investigar la situació de les dones violades. Hind Bensari investiga la representació i percepció de la violació al Marroc, un país en què s’oferia als violadors de casar-se amb les seves víctimes com un mitjà per evitar la presó i preservar “l’honor” de la família. 475: Romper el silencio allibera les veus de les víctimes i dóna una visió de la família, l’amor, les relacions, el matrimoni i l’honor sense precedents a un país que malda per trobar la seva identitat entre la modernitat i la tradició. 

Comentari

“L’home és l’home” i, per tant, no pot controlar el seu impuls sexual. Aquesta consideració tan estesa pot donar a entendre que l’home no pot fer res per evitar la violació, i que ha de ser la dona qui es faci càrrec de les conseqüències que pot suposar el fet d’anar vestida d’una manera que es considera provocativa, sortir al carrer, mostrar-se en públic o interactuar amb els homes. En cas de violació, la fa responsable a ella, havent d’assumir embarassos indesitjats, estigmes, responsabilitat i sentiment de culpa. Sembla ser la conclusió a la qual arriba la directora Hind Bensaria la meitat del documental, després de desenes d’entrevistes a peu de carrer i en despatxos, sense amagar l’estupefacció articulada en una veu en off. On queda, es pregunta, l’exigència de respectar el dret de les noies i les dones a donar el seu consentiment en les relacions?
Són els relats de les joves que han patit agressions sexuals i violacions, explicats obertament i abandonant la condició de víctima passiva, el que visibilitzaran una problemàtica estructural. L’estat, les institucions i tota la comunitat marroquina n’és còmplice i el canvi s’exigeix a crits. Les explicacions detallades de les experiències de les joves, amb pretesa voluntat de denúncia i reivindicació, mostren una societat que lluita per canviar, molt lentament, els seus fonaments.

Orientacions pedagògiques

– Reflexionar al voltant de situacions que hàgim viscut on es culpabilitza a les dones si són agredides: respecte al seu aspecte físic, la forma en què mostren o deixen mostrar el seu cos, el seu comportament respecte als nois o respecte a les seves parelles o l’actitud oberta respecte a la vivència de la sexualitat.
– Comentar què són els rols de gènere i la seva incidència en la vida dels homes i les dones, en relació a la nostra pròpia experiència.
– A què fa referència el número 475 del títol del documental?
– Quins valors socials considereu que són importants per a combatre la desigualtat de gènere (la condemna social de la violència contra les dones, l’educació en la diferència i en les relacions sexo-afectives basades en el respecte i l’autonomia, etc.)
– Conversar sobre la relació que s’estableix entre l’amor romàntic i el maltractament de les dones, basada en la pervivència d’alguns mites (mitja tarjonja, entrega completa, passió infinita, l’amor que ho pot tot, la soledat/solteria com a fracàs, etc.).

Fitxa tècnica

Títol original: Dayereh
Direcció: Hind Bensari
Guió: Hind Bensari
Fotografia: Raja Saddiki
Muntatge: Abdelhamid Serghini
Nacionalitat: Regne Unit, Marroc
Any de producció: 2014
Durada: 45 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T14:05:43+00:00