Alcem-nos!

Carole Roussopoulos, França, 1999, 90′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Estudis Superiors

Combinant imatges d’arxiu i entrevistes, el film és una crònica dels esdeveniments més significatius de les lluites feministes dels anys 70 a Europa. De forma amena i gens tòpica, amb audàcia i sentit de l’humor, aquest documental permet reivindicar i comunicar a les noves generacions la potència dels continguts del feminisme emergent i el seu poder de transformació social. Una resposta a la urgència de salvar la memòria del moviment i les seves conquestes.

Comentari

A finals dels 60, a la ciutat de París, un grup de dones van crear l’FMF, que després la premsa batejà com a Moviment de l’Alliberament de les Dones (MAD) i fou el nom amb què va ser popularment conegut el moviment feminista a França.
Les protagonistes coincideixen en què el principal objectiu assolit pel Moviment ha estat la visibilitat de la problemàtica de les dones; fer patent que existia una disconformitat amb els principis regents de la societat i que no estaven disposades a perpetuar-los.

Orientacions pedagògiques

– Debatre les dificultats amb què es van trobar les integrants del MAD en la seva lluita, sobretot en relació als seus col·legues masculins, les institucions, la premsa i els grups interns (per exemple, les lesbianes i les heterosexuals).
– Debatre l’esforç i la utilitat de la seva lluita per tal d’arribar a la posició social i professional de les dones en l’actualitat. Com creieu que es trobarien les dones sense l’empenta d’aquest tipus de moviments?
– La pel·lícula pretén fer de pont entre les lluites pels drets de les dones als seixanta i setanta i les noves generacions. Posar en comú quines creieu que són les reivindicacions i les necessitats actuals i si disten molt de les que hi apareixen.
– Comentar la informació nova que us ha aportat el documental i les conclusions a què heu arribat després de veure’l.
– Debut! es pensa també enfront de la dispersió i degradació dels arxius audiovisuals de la història del moviment feminista, tant sonors, visuals com audiovisuals. Parlar sobre el potencial de les tecnologies de la informació, Internet i les xarxes socials en relació a l’activisme feminista, considerant els punts forts i els febles de l’accés globalitzat de la informació.

Fitxa tècnica

Títol original: Debout!
Direcció: Carole Roussopoulos
Guió: Carole Roussopoulos
Fotografia: Ned Burguess, Camille Cottagnoud, Sébastien Moret
Muntatge: Carole Roussopoulos, Nicole Fernandez-Ferrer, Rina Nissim
Nacionalitat: França
Any de producció: 1999
Durada: 90 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T11:45:08+00:00