Criadas y señoras

Tate Taylor, EUA 2011, 138′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius

Mississippí, anys 60. La jove Skeeter torna a casa després d’estudiar a la universitat i amb l’objectiu de ser escriptora. El seu primer repte és entrevistar les dones negres de la zona, sotmeses al servei de les grans famílies del sud. Aquest projecte trasbalsarà el cercle social més íntim de la Skeeter: la seva mare la vol casar i ella vol donar veu a les minyones contra els prejudicis de la seva pròpia classe.

Comentari

Criadas y señoras proposa una reflexió sobre els conflictes de raça i de classe causats per la supremacia de l’home blanc sobre la resta d’ètnies i cultures. El film, en clau de denúncia, no només aborda la qüestió del racisme sinó que també planteja la postura de les dones davant d’aquesta situació de desigualtat. La directora i l’escriptora plantegen la contraposició de dos mons ben diferenciats: per una banda, el que correspon a la protagonista, Skeeter, que amb els seus ideals de convivència i tolerància contribueix a la lluita contra la discriminació de les dones afroamericanes, i, per altra banda, el que correspon a totes les amigues de Skeeter, que consideren que el que ella es proposa no té sentit i reforcen els valors masclistes i racistes propis de la societat nord-americana de l’època.
A la llum del film, convé analitzar el context social actual i considerar un canvi d’actitud en situacions en les quals certs grups puguin sentir-se discriminats, ja sigui per motius racials, de classe o de sexe.

Orientacions pedagògiques

– Analitzar les actituds i comportaments discriminatoris de què és objecte la comunitat afroamericana del film.
– Comentar el paper de la literatura a la pel·lícula com a mitjà expressiu alliberador.
– Establir una comparativa de valors dels personatges femenins: uns, com a part activa de la petita revolució que es gesta en la pel·lícula i altres actuant com a tiranes que no volen veure el seu ordre vital alterat.
– L’1 de desembre de 1955 Rosa Parks, una ciutadana afroamericana, va decidir asseure’s a la part de davant d’un autobús, destinada per persones blanques, desobeint les lleis segregacionistes dels Estats Units. Compartir altres icones del moviment pro drets civils que ens vinguin en ment i la seva gesta.

Fitxa tècnica

Títol original: The Help
Direcció: Tate Taylor
Guió: Tate Taylor (novel·la: Kathryn Stockett)
Fotografia: Stephen Goldblatt
Muntatge: Hughes Winborne
So: Willie D. Burton, Jenna Dalla Riv, D. Chris Smith, Gary A. Theard, Goro Koyoma
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2011
Durada: 138 minuts
Intèrprets: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Sissy Spacek, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O’Reilly, Allison Janney, Ahna O’Reilly, Allison Janney, Anna Camp.
Gènere: Drama

2018-03-06T12:50:34+00:00