Empieza en ti

Marta Vergonyós, Espanya, 2010, 50 minuts

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat

Quatre dones de diferents edats i perfils s’han hagut d’enfrontar a la violència dels seus marits i marxar, per començar de nou, amb por. La Maria José, la Juana, la Mercedes i la Pili es coneixeran amb motiu del projecte Creativa’t XXXX 2004-2009. Seguirem els seus processos, amb l’art i la paraula, al llarg de 4 anys de creixement i alliberació.

Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica

Comentari

El documental ens presenta quatre dones vora el mar. Totes quatre han viscut anul•lades per les seves parelles de diferents maneres. El projecte les ha reunit al voltant d’una sèrie d’activitats i tallers en els que aprofundiran en els motius que els van fer suportar situacions humiliants i injustes i treballaran, a través de l’expressió artística, l’autoestima i la fi de la por.
El film combina tres perspectives diferents. Per una banda, els testimonis a càmera de les protagonistes. Per altra banda, el seu treball als tallers i en diferents performances i instal•lacions. I, finalment, les reflexions de conjunt a les que arriben repassant el seu procés de la mà de les seves obres.
La veritat i el sentit de l’humor es van apoderant de les reflexions de les dones mentre parlen més obertament dels dubtes i les pors que han superat. Es van sentint “Dones al cim”. La càmera, versàtil, canvia de plànol i de composició segons la subjectivitat de la narració, generant ritmes de gran bellesa. La música, la poesia i la pintura han unit aquestes dones i les han ajudat a expressar-se. Així, s’han apoderat i s’han negat a considerar-se víctimes. Ho tenen clar: comença per tu.

Temes: Feminisme
Subcategories: dona,

Tipologia d’activitats

– Debatre fins a quin punt els prejudicis fan que moltes dones preguin per amor el que els fa mal. (“No sé qué te montan, en la cabeza, que te hace creer que eso es así, que tienes que querer igual a tu marido”)
– Analitzar si persisteix una mirada hipòcrita de la societat sobre la dona maltractada malgrat les xifres de violència contra les dones. Relacionar-ho amb el fet que les dones que denuncien se senten desemparades per la justícia.
– Discutir com afecten els maltractaments als fills de les parelles (Nerea).
– “Hay muchos tipus de maltrato, no solo en pareja.” Citar-ne alguns, especialment els que passen més desapercebuts.

Fitxa tècnica

Direcció: Marta Vergonyós
Guió: Marta Vergonyós i Anna Sanmartí
Fotografia: Anna Sanmartí, Mercè Carbonell, Pilar Campos i Marta Vergonyós
Imatge submarina: Àlex Noheda
Muntatge: Anna Sanmartí i Elsa Sabater
Post-producció de so: Romina Núñez Cano
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2010
Durada: 50 minuts
Gènere: Documental

2018-01-17T10:45:07+00:00