15 Gandhi

Gandhi
Títol original: Gandhi
Direcció: Richard Attenborough
Guió: John Briley
Fotografia: Ronnie Taylor, Billy Williams
Muntatge: John Bloom
So: Jonathan Bates, Simon Kaye, Nigel Davis, Taffy Haines, Gerry Humphreys
Nacionalitat: Regne Unit
Any de producció: 1982
Durada: 188 minuts
Intèrprets: Ben Kingsley, Candice Bergen, Roshan Seth, Rohini Hattandagy, Edward Fox, John Gielgud, Trevor Howard, John Mills, Martin Sheen
Gènere: Drama
Sinopsi: Reconstrucció dels episodis més importants de la vida de Gandhi que es corresponen amb altres moments fonamentals del procés independentista d’Índia i Pakistan. El film ofereix una visió sobre el líder indi, la seva concepció del pacifisme i una reflexió sobre les formes culturals autòctones però sense aprofundir en els seus aspectes més contradictoris.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=dTqUIYm21pQ
Referència topogràfica: Wuakitv https://es.wuaki.tv/movies/gandhi

***

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius
Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica
Tipologia d’activitats:
– Cercar informació sobre els principals esdeveniments de la història de l’Índia independent i analitzar-los en relació al pensament i la pràctica propugnada per Gandhi.
– Comparar el pensament hindú i l’occidental, plantejant problemes d’antropologia cultural i entrant en el tradicional debat sobre antagonismes i superioritats entre les diferents cultures.
– Tenint en compte que el film presenta un heroi sense contradiccions profundes i absolutament immaculat, revisar aquesta imatge i proposar l’esbós d’un possible guió que adoptés una perspectiva absolutament diferent del personatge.
– Buscar exemples d’acció opositora no violenta contemporanis, d’actituds pacifistes, de moviments antimilitaristes actuals, etc. Analitzar les seves arrels històriques, les seves influències de l’actitud de Gandhi i els seus èxits i fracassos.

***

Comentari:
Aquest biopic dirigit per Attenborough no es limita a presentar una narració cronològica dels fets de la vida de Gandhi sinó que va molt més enllà. Aconsegueix plasmar amb èxit i un perfecte equilibri tant els fets històrics i el context social i polític com l’essència i la humanitat del personatge, que va esdevenir un símbol i un referent per a la pau en la història del món contemporani.
Attenborough relata magistralment els conflictes interns de Gandhi i les accions solidàries que va realitzar al servei d’una societat que compartia uns objectius comuns, com la independència de l’Índia i la lluita per la igualtat i en contra dels costums i les lleis discriminatòries.

Temes: Activisme
Subcategories: pacifisme, política, religió, Índia, Pakistan, biografia, colonialisme

2017-12-14T10:25:05+00:00