Kandahar

 Mohsen Makhmalbaf, Iran, 2001, 85′

Recomanacions sobre els públics: Apta per tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius

Nafas és una jove periodista afganesa refugiada al Canadà. La seva germana petita viu a l’Afganistan i li envia una carta desesperada on li diu que ha decidit suïcidar-se abans de l’eclipsi solar que s’apropa. Nafas, que havia fugit del seu país durant la guerra civil provocada pels talibans, torna ara a Kandahar per ajudar a la seva germana, i intenta creuar la frontera entre Iran i l’Afganistan.

Comentari

Retrat cruent de la vida de les dones afganes a partir de l’arribada dels talibans al poder durant la dècada dels 90. En una societat hostil i repressiva, les dones són marginades i privades dels seus drets, sense accés a l’educació o a la sanitat, i maltractades per un poder masculinitzat.
Kandahar no es limita a fer-nos veure les dones, també ens mostra la duresa de les condicions en què un règim autoritari, sever i despietat fa viure a les famílies més pobres. La violència sobre les persones és un fet quotidià a l’Afganistan dels talibans.

Orientacions pedagògiques

– La intenció de socórrer la seva amiga sembla el pretext per l’aventura de Nafas. Comentar el significat simbòlic del viatge a Afganistan.
– Posar en comú el trasbals que els règims totalitaris suposen pel conjunt de la societat. Insistir en la doble vulnerabilitat de les dones pel fet de ser dones.
– Discutir quines condicions afavoreixen la radicalització religiosa en determinades zones del món.
– El lirisme i la poètica de les imatges no fan una funció merament ornamental. Comentar el potencial que tenen per transmetre el patiment del poble afgà.

Fitxa tècnica

Direcció: Mohsen Makhmalbaf
Guió: Mohsen Makhmalbaf
Fotografia: Ebraim Ghafouri
Muntatge: Mohsen Makhmalbaf
So: Faroukh Fadace, Hussein Mahdavi, Behroz Shahamat
Nacionalitat: Iran
Any de producció: 2001
Durada: 85 minuts
Intèrprets: Niloufar Pazira, Hassan Tantaï, Sadou Teymouri, Hayatalah Hakimi
Gènere: Drama

2018-03-06T12:46:50+00:00