24 La delgada línea roja

La delgada línea roja
Títol original: The Thin Red Line
Direcció: Terrence Malick
Guió: Terrence Malick (novel•la: James Jones)
Fotografia: John Toll
Muntatge: Leslie Jones, Saar Klein, Billy Weber
So: Andrew Somers, Andrew Nelson, Anna Behlmer, Bruno Roussel, Carolyn Tapp, Charles S. Payne, Christopher S. Aud, Claude Letessier
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 1998
Durada: 163 minuts
Intèrprets: Sean Penn, Adrien Brody, Jim Caviezel, Ben Chaplin, George Clooney, John Cusack, Woody Harrelson, Elias Koteas, Nick Nolte, John C. Reilly, John Travolta, Jared Leto
Gènere: Drama (bèl•lic)
Sinopsi: Durant la Segona Guerra Mundial, soldats de l’exèrcit dels Estats Units desembarquen a l’illa de Guadalcanal, a l’arxipèlag de les illes Salomó (sud de l’oceà Pacífic), amb la missió d’ajudar els esgotats marines a vèncer les tropes japoneses. Hi viuran els horrors de la guerra.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=sLKRxsCtwqw
Referència topogràfica: Wuakitv https://es.wuaki.tv/movies/la-delgada-linea-roja

***

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: Segon cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius
Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica
Tipologia d’activitats:
– Compilar documentació sobre la situació política, econòmica i geogràfica a l’est d’Àsia abans, durant i després de la Segona Guerra Mundial, tenint en compte les principals conseqüències del conflicte.
– Considerar i valorar la importància de la ideologia i els valors morals de l’exèrcit en relació a l’educació i la formació de la personalitat dels seus integrants, identificant les diferents reaccions dels soldats davant la violència.
– Comentar i analitzar els conceptes i valors que exposa la pel•lícula: espiritualitat, defensa de les pròpies creences i conviccions, integritat, immensitat de la natura, etc.

***

Comentari:
La delgada línea roja és una pel•lícula atípica en el context del cinema comercial nord-americà. El director Terrence Malick obvia de manera radical la defensa dels valors tradicionals i les característiques presents en la majoria dels films bèl•lics, com el patriotisme (ni la bandera americana ni la japonesa no hi apareixen en cap moment), la descripció de l’exèrcit com un grup d’homes unit i més o menys homogeni que lluita per un mateix fi comú o la ideologia i els valors morals dels exèrcits enfrontats. Aquí no hi ha bons ni dolents: americans i japonesos lluiten en una remota illa del Pacífic sense que l’espectador conegui més que vagues referències sobre la importància estratègica de l’illa de Guadalcanal o el desenvolupament del conflicte.
Més que un film d’acció i que una esteticista reconstrucció d’un dels episodis decisius del front del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial, La delgada línea roja és un cant a la natura, a l’ésser humà en la seva puresa original, a la vegada que una reflexió crítica sobre la maldat inherent a la condició humana i la seva tendència a l’autodestrucció.
La guerra deshumanitza les persones, les converteix en bèsties insensibles, embruta la natura i destrueix la puresa del món.
El missatge de Malick, d’aquesta manera, transcendeix la crítica de la guerra i la violència, fins i tot la defensa de postures pacifistes, per elevar-se a terrenys filosòfics i metafísics. Per més que els homes s’obstinin a destruir-les, la pau, la bellesa, la felicitat, la puresa, sempre continuaran existint.

Temes: Guerra
Subcategories: IIGM, antimilitarisme, exèrcit, ètica

2017-12-14T10:24:45+00:00