Las 13 rosas

Emilio Martínez-Lázaro, Espanya, 2007, 130′.

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis Superiors

Basada en fets reals. A Madrid, en acabar la Guerra Civil, entre moltes altres detencions es va produir la de tretze noies a les quals van empresonar, acusades de col•laborar amb les Joventuts Socialistes. Com a represàlia d’un atemptat comès quan ja estaven empresonades i en el qual van morir tres persones – entre altres un alt càrrec de la Guàrdia Civil -, van ser afusellades cinc dies després, a la vegada que 43 persones més.

Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica

Comentari

Las 13 rosas és una crítica implacable a la repressió franquista i els governs totalitaris, que limiten la llibertat d’expressió i associació política en èpoques de conflictes armats i condemnen vides humanes de manera injusta i partidària per tal d’eliminar opositors al règim.
El director relata amb cruesa la història de 13 noies que van viure i ser condemnades per la hipocresia, la violència i la brutalitat dels vencedors de la Guerra Civil espanyola.
Emilio Martínez-Lázaro ens recorda a través del seu film els esdeveniments històrics que mai s’haurien de voler oblidar per tal d’aprendre i evitar l’error de repetir-los.

Temes: Guerra
Subcategories: donaGuerra Civil espanyolarepressiófranquisme

Tipologia d’activitats

– Cercar informació sobre els judicis sumaríssims i reflexionar sobre l’ús d’aquests recursos en els règims totalitaris.
– Cercar informació sobre la Guerra Civil espanyola, la postguerra i la dictadura franquista, tot tenint en compte la repressió i les condemnes de mort que va suposar l’arribada de Franco al govern.
– Analitzar les condicions en què es troben les noies a la presó.

Fitxa tècnica

Direcció: Emilio Martínez-Lázaro
Guió: Pedro Costa, Emilio Martínez Lázaro, Ignacio Martínez de Pisón,
Fotografia: José Luis Alcaine
Muntatge: Fernando Pardo
So: Carlos Bonmatí, Paco Alonso Perdiguero, Yvonne Miralles, Edgar Vidal, José Vinader
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2007
Durada: 130 minuts
Intèrprets: Pilar López de Ayala, Verónica Sánchez, Marta Etura, Nadia de Santiago, Bárbara Lennie, Goya Toledo, Gabriella Pession, Félix Gómez, Fran Perea, Enrico Lo Verso, Asier Etxeandía, Alberto Ferreiro, Adriano Giannini
Gènere: Drama

2018-01-18T11:32:45+00:00