Mooladé

Ousmane Sembene, Senegal, 2004, 129′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Cicles formatius

La Collé Ardo Gallo Sy, segona dona d’un home de poc caràcter, encara es ressent dels efectes de l’ablació que va patir de nena. Fa set anys que va impedir que la seva tercera filla fos sotmesa al cruel ritual de purificació que s’exigeix de les dones per casar-se. Tres nenes buscaran refugi a casa seva, i ella les protegirà, invocant el moolaadée, la protecció que la mateixa tradició preveu respecte dels seus cruels rituals.

Comentari

Moolaadé és un al·legat contra l’ablació femenina i la masculinització del poder. Plasma magistralment el conflicte intern que viuen les societats de diferents zones del sud d’Àfrica així com l’opressió que hi viuen les dones, que mostren una impressionant capacitat de canvi, força i resistència a l’hora de lluitar per l’eradicació de tradicions culturals masclistes que posen en perill les vides de milers de nenes i dones.
El film debat el dilema entre el Moolaadé, la protecció que se li facilita a les nenes per a evitar l’horrorosa pràctica de l’ablació, i el Salindé, la mateixa pràctica ancestral que els pobles plantegen com una cerimònia ritual per a “purificar” el sexe femení.

Orientacions pedagògiques

– Reflexionar sobre la relació entre la pràctica ancestral de l’ablació i la dominació masculina.
– Analitzar la postura del director respecte d’aquest ritual de la cultura africana.
– Tot i la voluntat de denúncia de la injustícia que pateixen les nenes i les dones, la pel·lícula plasma també el seu poder. Comentar quines formes pren aquest poder en el personatge de Colle.
– Pensar altres casos pels quals desafiament de la tradició comporti millores en la vida dels membres d’una societat.
– El tractament humorístic i la ironia són fonamentals en la història per no esdevenir un relat maniqueista. Analitzar-lo.

Fitxa tècnica

Direcció: Ousmane Sembene
Guió: Ousmane Sembene
Fotografia: Dominique Gentil
Muntatge: Abdellatif Raïss
So: Christian Germain, Denis Guilhem, Jean-Guy Veran
Nacionalitat: Senegal
Any de producció: 2004
Durada: 129 minuts
Intèrprets: Maimouna Helene Diarra, Fatoumata Coulibaly, Salimata Traore, Dominiquie T. Zeida, Mah Compaore
Gènere: Drama

2018-03-06T12:42:55+00:00