Promises
Títol original: Promises
Direcció: Justine Shapiro, B.Z. Goldberg, Carlos Bolado
Guió: Stephen Most
Fotografia: Ilan Buchbinder, Yoram Milo
Muntatge: Carlos Bolado
So: Frank Canonica, Larry Oatfield, Dan Olmsted, Matthew Spiro
Nacionalitat: Israel
Any de producció: 2001
Durada: 106 minuts
Intèrprets: Moishe Bar Am, Faraj Adnan Hassan Husein, Mahmoud Mazen Mahmoud Izhiman, Daniel Solan, Yarko Solan
Gènere: Documental
Sinopsi: El film segueix el viatge de B.Z. Goldberg a través de les comunitats palestines, els assentaments en la Riba Occidental i els barris de Jerusalem on posa en contacte nens palestins i israelians d’edats compreses entre els nou i els tretze anys, tot recollint les seves opinions sobre la convivència de les dues comunitats.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=9Ryzl0CE5fc
Referència topogràfica: Arxiu Drac Màgic
***
Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius
Relacions curriculars: Geografia i Història, Religió, Educació ètica i cívica.
Tipologia d’activitats:
– Debat en relació a alguns temes i idees presents al film.
– Anàlisi de les actituds i les opinions dels principals nens entrevistats, a partir de les semblances i els punts en comú que comparteixen, malgrat les seves diferències ètniques, religioses i polítiques.
– Comentar les declaracions dels protagonistes i la seva relació amb les idees transmeses o imposades pel seu entorn familiar o social.
***
Comentari:
Lloa a l’esperança, al diàleg i a la pau en el conflicte entre Israel i Palestina que s’apropa al tema defugint cap tipus d’identificació moral o política. El film no jutja en cap moment l’actitud ni l’opinió dels nens entrevistats però, malgrat les evidents diferències que existeixen entre ells, aconsegueix que dos nens israelians i un grup de palestins refugiats al camp de Deheishe puguin conèixer-se i parlar. De l’entesa i de la comprensió entre els nens de les dues parts pot néixer en un futur la solució del conflicte.
Són especialment interessants els constants paral•lelismes que s’estableixen entre les vivències i les opinions dels diferents protagonistes, que ens ajuden a considerar les seves semblances i els seus punts en comú per damunt de les seves diferències ètniques, religioses i polítiques.
El film no comenta ni subratlla, sinó que il•lustra i intenta comprendre els joves protagonistes, contribuint decisivament a la consecució d’una atmosfera absolutament quotidiana. A partir d’aquest dia a dia, aprofundeix i ens ajuda a entendre el conflicte més que qualsevol altre documental o telenotícies. En aquest sentit, la presència d’un narrador que viu en primera persona els esdeveniments que tenen lloc a la pantalla i el recurs a la màxima senzillesa i linealitat expositiva resulten decisius.
Temes: Guerra, Drets dels infants
Subcategories: religió, conflicte Israel-Palestina, documental