Soraya, Nadjet i les altres
Béatrice Vernhes, França, 2004, 52′
Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat i Estudis Superiors
Documental que aprofundeix en les causes que van motivar el naixement del moviment “Ni putes, ni submises” als barris perifèrics de les grans ciutats franceses a partir de l’any 2002. Amb els temps, el moviment conjuga una lectura en molts àmbits diferents: el feminisme, la història de la immigració, les tradicions, la globalització, etc.
Comentari
El moviment “Ni putes ni submises” dóna continuïtat a la “Marche des femmes contre les ghettos et pour l’égalité” que va travessar França des de l’1 de Febrer fins el 8 de Març del 2003. Aquest moviment encapçalat per la Fadela Amara representa dones, la majoria d’elles immigrades, que han de conviure amb el racisme i amb el masclisme present als barris perifèrics de les grans ciutats franceses.
Ni putes ni submises encapçala les seves reivindicacions amb el lema “Laïcité-Egalité-Mixité”, però el documental Soraya, Nadjet i les altres apunta que no totes les dones es rebel•len contra la seva cultura d’origen. No obstant això, és a partir de les vivències, les iniciatives i la visibilització d’aquestes dones que s’han pogut formular novament els feminismes.
Orientacions pedagògiques
– A partir del que heu vist a Soraya… comentar les aportacions i les propostes del moviment “Ni putes ni submises” (com a plataforma de denúncia, amb propostes concretes a nivell polític per a la transformació de la realitat, etc.) que us semblin més valuoses, partint de la reflexió sobre el propi nom del moviment.
– Analitzar quines són les tasques que assumeixen associacions de dones com la que dirigeix la Soraya a Pertuis (Association des Femmes et des Sens) i quines problemàtiques tenen com a dones.
– Els mitjans de comunicació van tendir a cobrir les onades de violència a les perifèries de vàries ciutats franceses (les banlieu) sense aprofundir en la complexitat de les causes, simplificant el relat i oferint-ne una visió esbiaixada. Revisar els estereotips vinculats a aquests conflictes en contraposició a la lluita social i les causes que es visibilitzen en el documental.
– Pensar en alguna associció o moviment equivalent a “Ni putes ni submises” del nostre país, i comentar-ne les aportacions.
Fitxa tècnica
Direcció: Béatrice Vernhes
Guió: Béatrice Vernhes
Fotografia: Béatrice Vernhes
Muntatge: Margot Fix, Barbara Caspary
So: Yolande Decarsin, Alexandra Rocca
Nacionalitat: França
Any de producció: 2004
Durada: 52 minuts
Gènere: Documental