Soraya, Nadjet i les altres

Béatrice Vernhes, França, 2004, 52′

 

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat i Estudis Superiors

Documental que aprofundeix en les causes que van motivar el naixement del moviment “Ni putes, ni submises” als barris perifèrics de les grans ciutats franceses a partir de l’any 2002. Amb els temps, el moviment conjuga una lectura en molts àmbits diferents: el feminisme, la història de la immigració, les tradicions, la globalització, etc.

Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica

Comentari

El moviment “Ni putes ni submises” dóna continuïtat a la “Marche des femmes contre les ghettos et pour l’égalité” que va travessar França des de l’1 de Febrer fins el 8 de Març del 2003. Aquest moviment encapçalat per la Fadela Amara representa dones, la majoria d’elles immigrades, que han de conviure amb el racisme i amb el masclisme present als barris perifèrics de les grans ciutats franceses.
Ni putes ni submises encapçala les seves reivindicacions amb el lema “Laïcité-Egalité-Mixité”, però el documental Soraya, Nadjet i les altres apunta que no totes les dones es rebel•len contra la seva cultura d’origen. No obstant això, és a partir de les vivències, les iniciatives i la visibilització d’aquestes dones que s’han pogut formular novament els feminismes.

Temes: Feminismeactivisme
Subcategories: donasocietatglobalitzaciódocumental

Tipologia d’activitats

– Reflexionar sobre què implica la denominació: “Ni putes ni submises”. A què fa referència?
– Analitzar quines són les tasques que assumeixen associacions de dones com la que dirigeix la Soraya a Pertuis (Association des Femmes et des Sens) i quines problemàtiques tenen com a dones.
– A partir del que heu vist a Soraya… comentar les aportacions i les propostes del moviment “Ni putes ni submises” que us semblin més valuoses.
– Avaluar les possibilitats d’impulsar un moviment com el de “Ni putes ni submises” al nostre país.

Fitxa tècnica

Direcció: Béatrice Vernhes
Guió: Béatrice Vernhes
Fotografia: Béatrice Vernhes
Muntatge: Margot Fix, Barbara Caspary
So: Yolande Decarsin, Alexandra Rocca
Nacionalitat: França
Any de producció: 2004
Durada: 52 minuts
Gènere: Documental

2018-01-17T11:20:36+00:00