Yo decido. El tren de la libertad

Pilar Aguilar, Espanya, 2014, 42′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis Superiors

Pel·lícula documental que segueix la decisió i l’itinerari d’un grup de dones cineastes i dels mitjans audiovisuals espanyoles que van rodar col·lectivament la manifestació “El Tren de la Llibertat” de Madrid el dia 1 de febrer de 2014. Per iniciativa d’un petit grup feminista de Gijón, “Les Comadres” i “Les Dones per la igualtat de Barredos”, milers de persones van partir aquest dia de diferents ciutats espanyoles i europees per confluir a Madrid on es van manifestar pel dret a decidir i contra la reforma de l’actual Llei de l’avortament.

Comentari

Aquest documental, tal com indica el seu nom, és un cant a la llibertat i una defensa dels drets de les dones de l’Estat espanyol que, per una llei masclista, misògina i clerical, veuen restringida la seva capacitat de decisió sobre les seves vides, els seus cossos i la seva salut.
Les imatges del film capten dones i homes, adults i joves, desfilant pels carrers, lluitant i manifestant-se per evitar la pèrdua del dret a decidir i protestant contra una reforma que comporta un retrocés social en la història d’Espanya, que pretén anul•lar una llei que va costar anys d’aconseguir.

Orientacions pedagògiques

– Articular un debat sobre què significa el “dret a decidir sobre el propi cos” i en quin sentit això és considerat salut.
– Explicar en quines condicions precàries s’han hagut de practicar els avortaments il·legals i de quina manera posaven en risc la salut de les dones.
– Pensar en l’objectiu de la directora d’incloure les reaccions internacionals que apareixen en la pel·lícula, tant dels mitjans de comunicació com de dones entrevistades.
– L’any 1987 es va establir el 28 de maig com el Dia Internacional de l’Acció per la Salut de les Dones, amb la voluntat d’assolir a nivell global uns drets de salut, sexuals i de reproducció de les dones i nenes. Algunes de les formes de violència institucional que es combaten són la privació al dret d’avortament segur i legal, les esterilitzacions forçades, la violència obstètrica i les restriccions a l’accés de mètodes contraceptius, com la píndola del dia de després. Comentar la situació d’aquests punts en l’Espanya actual i de quina manera han evolucionat, si ho han fet, en els darrers cinquanta anys.

Fitxa tècnica

Direcció: Pilar Aguilar
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2014
Durada: 42 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T11:29:45+00:00