10 años y divorciada

Khadija Al-Salami, Yemen, 2014, 96′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Nojoom, una nena de 10 anys, entra en una sala de justícia, mira el jutge als ulls i li diu que és allà perquè vol divorciar-se. Al Yemen, on no hi ha requisit d’edat per contraure matrimoni, Nojoom és obligada a casar-se amb un home de 30 anys. El dot ofereix a la família de la nena una renda petita i una boca menys per alimentar. Una solució legítima i acceptable per a tots dos, excepte per a la petita Nojoom, que aviat veurà com la seva vida canvia cap a una existència insuportable. 

Comentari

Amb un to que en certes ocasions remet al del documental, la pel·lícula mostra el tedi i el patiment d’una esposa en edat de jugar a nines. El nom de Nojoom té a veure amb les estrelles, però el seu pare l’anomena Nojood (oculta) des que neix –simbologia que no passa desapercebuda–, com si d’alguna manera la seva vida ja estigués confinada a la foscor. Casada per protegir-la d’altres penúries com les agressions sexuals en mans de desconeguts o la fam, el remei sembla pitjor que la malaltia, perquè la nova família no comprèn ni respecta les necessitats de la nena.
Un retrat cru sobre el poder patriarcal de la societat del Yemen, que només es veu qüestionat per un jutge que situa el benestar de Nojood per davant de la tradició caduca. Així i tot, no ho fa imposant el seu criteri i castigant, sinó mitjançant l’escolta atenta de les parts implicades i de les motivacions que els han portat a actuar així amb Nojoom. Es tracta d’un relat dramàtic sobre la perseverància d’una nena que només demana ser tractada com a nena.

Orientacions pedagògiques

– La nina que Najoom adquireix amb els diners de la venda de l’anell és, més enllà d’una joguina, una al·legoria clara, sobretot per la manera com és tractada pels adults. Repassar les escenes on apareix i comentar-ne els significats.
– Els moments de felicitat de Najoom apareixen en relació al vincle que té amb el seu germà o la seva amiga amb qui surt a jugar, fins que arriba al final de la pel·lícula i entra a l’escola. Relacionar la felicitat amb l’educació.
– Debatre sobre el paper que compleix la figura del xeic del poble en el darrer tram del judici.
– Analitzar el canvi en la caracterització del personatge (roba, pentinat, actitud…) de Nojoom quan s’està a casa del jutge en contraposició a la seva vestimenta d’esposa.

Fitxa tècnica

Títol original: Ana Nojoom bent alasherah wamotalagah
Direcció: Khadija Al-Salami
Guió: Khadija Al-Salami
Fotografia: Victor Credi
Música: Thierry David
Muntatge: Alexis Lardilleux
Intèrprets: Reham Mohammed,  Adnan Alkhader,  Sawadi Alkainai,  Rana Mohammed, Ibrahim Alashmori,  Munirah Alatas.
Nacionalitat: Yemen
Any de producció: 2014
Durada: 96 min
Gènere: Drama

2018-03-06T13:55:26+00:00