20th Century Women

Mike Mills, Estats Units, 2016, 118′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Per criar el seu fill de quinze anys Jamie, Dorothea Fields demana ajuda a dues dones importants en la vida dels dos protagonistes: Julie, la també adolescent amb qui Jamie descobreix l’amor i la sexualitat; i Abbie, una fotògrafa feminista punk amb qui comparteixen casa. De fons, l’exploració de l’amor, la llibertat i la identitat de tres dones a la Califòrnia dels anys 70, en un viatge lúcid i tendre cap a la maduresa emocional.

Comentari

Dorothea Fields ignora la pregunta de si no es necessita un home per criar un home i aposta per la criança en col·lectivitat. Però es tract d’una col·lectivitat molt especial: escull a dit dones amb qui confia de dues generacions diferents de la seva.El realitzador Mike Mills pren la història de la seva mare i la seva i trasllada al cinema les experiències d’un adolescent que creix allunyat de la masculinitat tòxica. La transició de Jamie a l’edat adulta sota l’òptica de la mare, Abbie i Julie implica un descobriment constant: l’orgasme femení, la gestió de la malaltia, el poder de la música, els rols de gènere, l’amor i el desig, la realització personal, la soledat, etc. Els primers vint minuts introdueixen els cinc personatges principals i en la següent escena la casa els acull a tots; l’estructura fílmica pren llavors cada una de les seves històries i com s’entrecreuen amb Jamie. El narrador múltiple, amb les veus en off de Jeremy i Dorothea, salta també en el temps per contextualitzar passats i futurs, perquè el que passa en aquesta casa determina la resta de les seves vides. Drama amb tocs de comèdia emmarcat en l’estètica de l’època: colors de Polaroid i la irrupció demolidora del punk a la cultura nord-americana.

Proposta d’activitats

– Jamie li retreu a Dorothea que porti una vida tan solitària. Contrastar l’actitud del fill respecte com viu la solteria la seva mare, vinculada a l’autonomia, la independència i la realització personal.
– A partir de l’escena del sopar on Julie diu que té la regla, debatre sobre la visibilitat de la menstruació en la nostra societat i les causes per les quals, quaranta anys més tard, creieu que és un tabú.
– Analitzar l’evolució del personatge de Jamie amb l’aprentatge sobre sexualitat femenina dels llibres recomanats per Abbie, comparat amb les falses idees que sostenen els amics de la seva edat.
– El model familiar de la criança en col·lectivitat és poc habitual a les pantalles. Comentar el tractament positiu que en fa el director a partir del que li aporta a Jamie cada personatge de la casa.
– Tractar el potencial de la música a la pel·lícula per introduir el traspàs generacional i les inseguretats que això suscita en Dorothea.

Fitxa tècnica

Títol original: 20th Century Women
Direcció: Mike Mills
Guió: Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin
Fotografia: Sean Porter
Música: Roger Neill
Intèrprets: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup, Lucas Jade Zumann, John Billingsley, Matty Cardarople, Thea Gill, Waleed F. Zuaiter, Cameron Protzman, Randy Ryan, Finn Roberts, Kirk Bovill, Victoria Bruno, Curran Walters
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2016
Durada: 118 min
Gènere: Drama / Comèdia

2019-03-07T09:53:21+00:00