Bar Bahar (Entre dos mundos)
Maysaloun Hamoud, Israel/França, 2016, 96′
Recomanacions sobre els públics: Apta per a majors de 12 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors
Leila, Nour i Salma són tres ciutadanes palestines d’Israel que viueu a Tel Aviv, on comparteixen pis i vivències. Com una finestra a les seves vides, la pel·lícula plasma la dualitat a la què estan sotmeses les tres joves en el seu dia a dia, atrapades entre la tradició i la vida a la gran ciutat, així com el preu que han de pagar per un estil de vida que la majoria considera normal: la llibertat de treballar, de divertir-se i d’escollir a qui estimar.
Comentari
Premiada als festivals de San Sebastian i de Toronto, Bar Bahar és el primer llargmetratge de la realitzadora àrab-israelí Maysaloun Hamoud. Traça el retrat d’un Tel-Aviv cosmopolita i canviant a través de l’amistat de Laila, Salma i Nour. Laila és advocada i s’enamora d’un cineasta tancat de mires; Salma és lesbiana i esquiva com pot les pressions familiars per casar-se amb un home i Nour, practicant musulmana, estudia informàtica mentre ultima els detalls del seu casament. Tot i les diferències entre elles, troben la complicitat per fer front als prejudicis constants que les encasellen pel sol fet de ser dones. L’ambient modern de la ciutat on la joventut balla, es droga i fuma amaga tensions i conflictes que minen el desig de llibertat i realització de les protagonistes. Les joves palestines, però, no deixaran de reivindicar les seves identitats en un marc que, si bé seria impensable en altres països islàmics, segueix dominat per la tradició masculina. Una mostra del canvi generacional de dones influïdes per la Primavera Àrab, i que ens mostren els feminismes d’Orient des de les entranyes.
Proposta d’activitats
– La pel·lícula conforma un retrat social de tres dones que no admeten les diverses formes d’opressió patides, tot i que la realitzadora no es delecta amb el patiment i dona molta importància a l’amistat i la xarxa de suport. Analitzar qui la conforma i l’impacte en les vides de les protagonistes.
– A partir de l’anàlisi de les tres protagonistes i els seus entorns, explicar com s’explora la dualitat de la feminitat hegemònica de les societats patriarcals, d’Orient o d’Occident, i que bascula entre la imatge de bandarra o d’esposa devota.
– Molts moments cabdals en les vides de les protagonistes tenen lloc quan és fosc. Relacionar el simbolisme de la nit amb conceptes com llibertat, autonomia i gaudi per a les dones.
– El paper del pare de Nour és fonamental per mostrar la diversitat de punts de vista en el debat entre tradició, modernitat i llibertat. Contrastar-lo amb el de la família de Salma i les escenes, gairebé ridícules, on li presenten pretendents masculins.
Fitxa tècnica
Títol original: Bar Bahar
Direcció: Maysaloun Hamoud
Guió: Maysaloun Hamoud
Fotografia: Itai Gross
Muntatge: Lev Goldser i Nili Feller.
Intèrprets: Mouna Hawa (Leila), Sana Jammelieh (Salma), Shaden Kanboura (Nour).
Nacionalitat: França, Israel
Any de producció: 2016
Durada: 96 min
Gènere: Drama