Boxing for freedom

Juan Antonio Moreno Amador, Silvia Venegas Venegas, Espanya, 2015, 74′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

La jove Sadaf Rahimi és la millor boxejadora d’Afganistàn però s’haurà d’enfrontar a les tradicions del seu país, marcat durant anys pel règim talibà, per vèncer la por i forjar-se un destí propi. Els entrenaments regulars a un gimnàs de Kabul i el reconeixement internacional li permeten a ella i a un equip creixent de boxejadores projectar-se amb una vida digna. Una lluita que les situa com a referent per a moltes joves afganes, que veuen en Sadaf la llibertat que fins ara els mancava.

Comentari

L’any 2012 la premsa internacional popularitzà la boxejadora Sadaf Rahimi al seu pas pels Jocs Olímpics d’Hivern de Londres. Tot i no haver destacat en les puntuacions, era la primera dona afgana en aquesta modalitat esportiva. Consagrada com a icona feminista per oposar-se al mandat fonamentalista del seu país, despertà l’interès d’uns realitzadors. Passats quatre anys, el resultat és una peça educativa sobre l’excepcionalitat de la seva vida i la de les seves companyes d’equip. El metratge d’entrenaments individuals i grupals, de l’escola i de la vida familiar de les protagonistes s’alterna amb entrevistes. Totes les veus comparteixen un mateix punt de vista: si així ho desitgen, les boxejadores han de seguir i créixer. I amb el temps, arriba el reconeixement del propi govern i els intents d’imposar-se. Però l’equip femení fa cohesió i funciona sota un precepte no verbalitzat: la boxa és una eina d’alliberació de les carcasses opressives. Una pràctica esportiva que en aquest cas insinua l’esperada transformació del país després del règim talibà. Aquesta generació de noies farà que el canvi, tard o d’hora, sigui inevitable.

Proposta d’activitats

– Comentar el rol de Laila Alí, la filla de Muhammad Alí, i la professora d’esports de Sadaf en la vida de les germanes boxejadores. Pensar-lo també en relació a les nenes afganes del seu barri.
– En una pel·lícula sobre la superació i la boxa, la introducció de notícies actuals sobre les lleis afganes, com la lapidació per adulteri de les dones, té una finalitat de guió concreta. Suggerir-la.
– El documental entrevista a l’exparlamentària, escriptora i activista Melalai Joya. Investigar sobre les seves aportacions en la defensa de les dones i la societat civil i la denúncia dels “senyors de la guerra” a l’Assemblea Constituent Afgana.
– Analitzar l’evolució de la vida de Sadaf després de fer el salt a les competicions internacionals.
– La boxa és un esport que de vegades s’associa a la marginalitat. Raonar els prejudicis que ho sustenten i en què es transformen en el documental.

Fitxa tècnica

Títol original: Boxing for freedom
Direcció: Juan Antonio Moreno Amador, Silvia Venegas Venegas
Guió: Juan Antonio Moreno Amador, Silvia Venegas Venegas
Fotografia: Alberto González Casal
Intèrprets:  Sadaf Rahimi, Salima Rahimi, Shabnam Rahimi, Sabir Sharifi
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2015
Durada: 74 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:29:51+00:00