Certain Women

Kelly Reichardt, Estats Unit, 2016, 107′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Les vides de tres dones que aparentment no tenen massa en comú conflueixen en una petita localitat rural de Montana, als Estats Units, en aquest multi premiat tríptic cinematogràfic. Una domadora de cavalls, una advocada i una mare de família que s’està construint una casa vaguen en la recerca de l’èxit fins a topar amb el masclisme de la societat on habiten. 

Comentari

Lluny de la pirotècnia de les pel·lícules de diàleg mordaç, Certain Women és un al·legat a favor de tot el que pot transmetre el bon ús dels silencis. A les tres protagonistes no els calen massa paraules per deixar entreveure el malestar que les domina, resultat de la persecució del seu desig: en Laura, el desig de realització personal com a advocada tot i que dubten de la seva professionalitat; en Gina, el desig de construir una casa que sembla tenir poc de llar; i en Jamie, el desig frustrat que sent per una professora d’una classe nocturna on s’ha colat per avorriment. En tots tres casos el malestar es fa palès de manera subtil, amb el pla ocupat gairebé des dels marges.
Basats en els relats de l’escriptora Maile Meloy, les protagonistes assumeixen desautoritzacions, invisibilització de l’experiència i menyspreu, però això no els impedeix persistir en la seva fita. Evitant el to dramàtic, Kelly Reichardt continua reivindicant-se com a cineasta del detall, de l’observació i del que poden considerar-se com “vides petites”, amb més de gest que de catarsi i una immensa humanitat.

Proposta d’activitats

– A través de l’elecció del títol, que no concreta en nombre, la directora vol universalitzar l’experiència femenina. Buscar els elements compartits (desitjos, expectatives, ambicions) en la vida de les tres protagonistes.
– Més enllà de contextualitzar geogràficament, el paisatge aporta informació sobre unes condicions de vida àrides, fredes i poc fàcils. Relacionar-ho amb els contextos vitals dels personatges de Laura, Gina i Jamie.
– Assenyalar el masclisme i la desautorització que pateixen Laura i Gina tant en la vida professional com en la personal; parlar del que creieu que motiva la seva (no) reacció en cada cas.
– Valorar la intencionalitat de la directora de centrar la pel·lícula en tres dones que tenen “vides petites”, a diferències dels grans relats de gestes o súper heroïnes.

Fitxa tècnica

Títol original: Certain Women
Direcció: Kelly Reichardt (undefined: Maile Meloy)
Guió: Kelly Reichardt, basant-se en les històries de Maile Meloy
Fotografia: Christopher Blauvelt
Música: Jeff Grace
Intèrprets: Michelle Williams, Kristen Stewart, Laura Dern, Lily Gladstone.
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2016
Durada: 107 min
Gènere: Drama

2019-03-07T10:05:56+00:00