Chavela

Catherine Gund i Daresha Kyi, Espanya/Mèxic, 2017, 90′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

La cantant Chavela Vargas va fer-se un nom a Mèxic i més tard per tot el món per les seves interpretacions de ranxeres tradicionals. Aquestes cançons estaven compostes principalment per homes i en gran majoria parlaven d’un amor no correspost de les dones, el cansament del món i la soledat. Chavela en feia unes interpretacions pròpies amb un ritme i una veu aspra i vulnerable molt concrets. El material inèdit de la pel·lícula, així com les entrevistes amb Chavela, col·legues, exparelles i personalitats culturals d’arreu resulten en un retrat afectuós d’una artista carismàtica i excepcional, que fou obertament lesbiana al llarg de la seva vida. 

Comentari

L’estètica habitual del documental que combina entrevistes i material d’arxiu es desplega al servei de la cantant Chavela, una figura destacada del panorama musical mexicà de mitjans del segle passat. Nascuda a Costa Rica, el Mèxic de les ranxeres l’acollí de ben jove en la fugida d’una infància dura i trista en el sí d’unafamília que no apreciava la seva extrema sensibilitat. Tot i el consol que trobà en la música, dins del món de l’espectacle la protagonista s’enfrontà a un entorn extremadament masculinitzat que la portarà a fer-se de ferro per combatre la misogínia i la lesbofòbia, al mateix temps que professionalment la seva popularitat es consolidava.
A partir de la conjugació d’imatges d’arxiu de concerts, fotografies i entrevistes realitzades al llarg de diversos anys, les directores mostren una faceta desconeguda d’aquest referent musical. Totes les intervencions exposen obertament el sofriment de Chavela en relació a l’alcoholisme i la soledat vital, així com la joia d’una vida lligada a la música i a l’amor per les dones.

Orientacions pedagògiques

– El documental funciona com a oda a la cantant Chavela Vargas. Comentar de quina manera ho aconsegueix sense caure en una mitificació edulcorada de la seva figura.
– Quina és la relació amb Espanya i a què es deu la immensa gratitud amb alguns amics que hi feu.
– No és fins als 81 anys que la cantant es declara lesbiana obertament en una roda de premsa. Comentar el significat simbòlic d’aquesta sortida pública de l’armari i l’impacte social positiu d’aquestes declaracions.
– Debatre sobre la invisibilitat lèsbica en contraposició a la visibilitat gai en el nostre país i vincular-ho als rols de gènere relacionats amb les dones i els homes. Considerar els canvis, si n’hi ha hagut, en les darreres dècades.

Fitxa tècnica

Títol original: Chavela
Direcció: Catherine Gund, Daresha Kyi
Guió: Radu Mihaileanu y Alain-Michel Blanc
Fotografia: Natalia Cuevas, Catherine Gund, Paula Gutierrez Orio
Muntatge: Carla Gutierrez
Nacionalitat: Espanya, Mèxic
Any de producció: 2017
Durada: 90 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T14:10:43+00:00