Comandante Arian

Alba Sotorra, Espanya/Alemanya, 2018, 77′

Recomanacions sobre els públics: Apta per majors de 12 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Retrat en peu de guerra de la comandant Arian Afrin al front de les milícies de dones YPJ, les unitats de protecció formades per guerrilleres kurdes que combaten el terrorisme de Dáesh a Síria. Amb més de deu mil combatents, s’han convertit en un símbol de la revolució antipatriarcal, on la llibertat del poble kurd no s’entén sense l’emancipació de les dones. 

Comentari

Les preocupacions socials i antropològiques que la realitzadora Alba Sotorra explorava a Game Over (2015) són portades en un escenari de guerra. Arian és supervivent de cinc impactes de bala i la recuperació és feixuga, però en cap moment es planteja mirar enrere. Ni el dolor ni la frustració la fan qüestionar què l’ha conduït a una situació tan extrema. La seva existència liderant les YPJ té sentit si la seva cultura i la seva gent, en especial les dones, poden viure en democràcia, llibertat i amb ple dret. Articulat en dos moments separats per mesos, el documental pivota en la militar per parlar d’una estructura de noies militars sòlida i organitzada que enfronta el terror del Daésh pel territori sirià. Sorprèn la proximitat de la càmera en les escenes de foc creuat, durant la reconquesta de pobles assetjats pels terroristes, però també com es fa invisible en la quotidianitat del conflicte. I és en aquestes escenes on afloren les tensions d’una realitat aterridora, en forma de pors i incerteses, però també amb esperança. Retrat minuciós d’un desafiament en tots els sentits de l’ordre patriarcal.

Orientacions pedagògiques

– Després d’un mes amb Arian fora de combat la directora opta per incloure també aquesta lenta recuperació com a part de la lluita de la comandant. Esmentar el valor del documental amb el retrat de les cures i la recuperació.
– Un fragment de veu en off d’Arian relata: “Para demostrar tu amor, te tienes que sacrificar. El amor no consiste solo en las coses sencillas con acostarte con alguien y casarse. Si la tierra sobre la que construyo mi casa está amenaçada, ¿cómo voy a proteger ese amor?” En el documental, es fa referència a l’amor més enllà de la parella. Identificar aquests amors i el paper que desenvolupen en la lluita armada.
– Un dels objectius de la directora era no romantitzar el relat de la guerra o de la lluita armada de les dones. Comentar si s’ha aconseguit i de quina manera.
– El documental tanca amb la partida d’Arian i altres milicianes al crit de ‘Jin Jiyan Azadi!’ (dones, vida, llibertat, en kurd). Establir de quina manera representen aquests conceptes els ideals feministes, democràtics i ecologistes que persegueixen les milícies YPJ.

Fitxa tècnica

Títol original: Commander Arian
Direcció: Alba Sotorra
Nacionalitat: Espanya, Alemanya
Any de producció: 2018
Durada: 77 min
Gènere: Documental

2019-03-07T09:51:27+00:00