Convocant fantasmes

Mandy Jacobson i Karmen Jelincic, Croàcia/EUA, 1996, 63′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 16 anys
Nivells educatius: Batxillerat, Estudis Superiors

Jandra Cigelj, advocada, i Nusreta Sivac, jutgessa, van ser torturades i violades pels seus veïns durant el conflicte dels Balcans. Supervivents dels camps d’Omarska, van fundar una associació per socórrer altres dones i lluitar davant els tribunals internacionals pel reconeixement del delicte de violació com a crim de guerra.

Comentari

Les situacions de guerra, que comporten una anul•lació de l’ordre social, donen lloc a un abús de poder per part dels homes. Aquest abús comporta, entre altres resultats, les violacions.
DONES DE NEGRE és una associació que agrupa dones de les repúbliques de l’ex-Iugoslàvia, independentment de la seva ètnia, que estan en contra de la guerra. Tota una refutació del fet que aquesta guerra era un conflicte entre ètnies.

Orientacions pedagògiques

– En el document es parla del fet que s’han violat dones sèrbies i es fa referència a altres conflictes del món on també ocorre el mateix. Discutir aquesta qüestió tenint en compte un dels testimonis que afirma que es tracta d’una estratègia de destrucció moral dins d’un pla general de genocidi.
– Després de la lluita d’aquestes dones per tal que es reconegui la violació com a crim de guerra, només ha estat condemnat un home per aquest crim. Discutir aquest fet en relació amb:
a) Els esforços que ha costat d’aconseguir el reconeixement de crim de guerra.
b) La ideologia de la societat patriarcal.
– De quina manera podria donar-se l’activisme global que es clama en el documental contra aquesta pràctica.
– Conversar sobre quin impacte té en nosaltres viure en el que es coneix com a “cultura de la violació”, per la qual es normalitzen conductes com l’acceptació del risc o la culpabilització de les dones en cas de violació, mentre s’omet la responsabilitat dels homes o es trivalitza tota altra forma d’agressió sexual. Si s’escau, vincular-ho amb casos recentment mediatitzats.

Fitxa tècnica

Títol original: Calling the Ghosts
Direcció: Mandy Jacobson i Karmen Jelincic
Fotografia: Mario Delic
Muntatge: Susanne Rostock
So: Kristen Thomas, Mmio Vargovic
Nacionalitat: Croàcia, EUA
Any de producció: 1996
Durada: 63 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T12:10:56+00:00