Empieza en ti

Marta Vergonyós, Espanya, 2010, 50′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat

Quatre dones de diferents edats i perfils s’han hagut d’enfrontar a la violència dels seus marits i marxar, per començar de nou, amb por. La Maria José, la Juana, la Mercedes i la Pili es coneixeran amb motiu del projecte Creativa’t XXXX 2004-2009. Seguirem els seus processos, amb l’art i la paraula, al llarg de 4 anys de creixement i alliberació.

Comentari

El documental ens presenta quatre dones vora el mar. Totes quatre han viscut anul•lades per les seves parelles de diferents maneres. El projecte les ha reunit al voltant d’una sèrie d’activitats i tallers en els que aprofundiran en els motius que els van fer suportar situacions humiliants i injustes i treballaran, a través de l’expressió artística, l’autoestima i la fi de la por.
El film combina tres perspectives diferents. Per una banda, els testimonis a càmera de les protagonistes. Per altra banda, el seu treball als tallers i en diferents performances i instal•lacions. I, finalment, les reflexions de conjunt a les que arriben repassant el seu procés de la mà de les seves obres.
La veritat i el sentit de l’humor es van apoderant de les reflexions de les dones mentre parlen més obertament dels dubtes i les pors que han superat. Es van sentint “Dones al cim”. La càmera, versàtil, canvia de plànol i de composició segons la subjectivitat de la narració, generant ritmes de gran bellesa. La música, la poesia i la pintura han unit aquestes dones i les han ajudat a expressar-se. Així, s’han apoderat i s’han negat a considerar-se víctimes. Ho tenen clar: comença per tu.

Orientacions pedagògiques

– Analitzar si persisteix una mirada hipòcrita de la societat sobre la dona maltractada malgrat les xifres de violència contra les dones. Relacionar-ho amb el fet que les dones que denuncien, molt sovint, se senten desemparades per la justícia.
– Discutir, d’acord amb el testimoni de Nerea, com afecten els maltractaments als fills de les parelles.
– “Hay muchos tipus de maltrato, no solo en pareja.” Citar-ne alguns, especialment els que passen més desapercebuts.
– Comentar les aportacions de les pràctiques de performance, collage o poesia visual del programa artístic que desenvolupen les quatre protagonistes, en relació al potencial de l’expressivitat i la creació en el procés de sanació del maltractament.
– Debatre sobre l’ètica dels mitjans de comunicació quan tracten casos de violència masclista, fixant-nos si es culpabilitza l’actitud o la indumentària de la víctima, si es justifica l’agressor o se’l presenta com “un veí molt simpàtic”, si es fa incís en la responsabilitat dels pares sobre les seves filles, etc. Incloure de quina manera aquests posicionaments i similars reforcen la desigualtat de gènere.

Fitxa tècnica

Direcció: Marta Vergonyós
Guió: Marta Vergonyós i Anna Sanmartí
Fotografia: Anna Sanmartí, Mercè Carbonell, Pilar Campos i Marta Vergonyós
Imatge submarina: Àlex Noheda
Muntatge: Anna Sanmartí i Elsa Sabater
Post-producció de so: Romina Núñez Cano
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2010
Durada: 50 minuts
Gènere: Documental

2018-03-06T12:54:22+00:00