En nuestras manos

Mariana Otero, França, 2010, 88′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Per evitar la fallida d’una empresa de llenceria francesa, les seves treballadores s’organitzen per transformar-la en una cooperativa i dotar-li un nou rumb. El documental segueix tot el procés de transformació des de dins, abordant qüestions fonamentals econòmiques i socials en l’aventura col·lectiva que suposa aquesta nova etapa.

Comentari

La càmera de Mariano Otero esdevé transparent durant les setmanes de rodatge dins de la fàbrica tèxtil de roba interior. Té l’objectiu de copsar al detall la lluita col·lectiva d’una aventura que no té garanties absolutes d’èxit, tot i que el pronòstic és favorable. Més enllà d’enregistrar les assemblees i els llocs de treball de cadascú, els dinars de carmanyola, les converses als passadissos i a les zones de descans doten el film d’una càrrega emocional inusual. Amb aquests petits detalls, la realitzadora aconsegueix que l’audiència s’esperanci i trontolli davant l’adversitat com ho fan les integrants de la cooperativa. Economia de mitjans per entendre la realitat diària d’un equip que fa anys que funciona, i que ara enceta una etapa nova. Amb l’aparició dels dubtes i les incomoditats, es fa necessària la confiança i la unió d’aliances, i tant si el projecte cooperatiu resulta com si no, el documental es posiciona en una escena final que honra la dignitat de tota una vida treballada i compartida. Documental nominat l’any 2011 en la seva categoria als premis Cesar, el màxim reconeixement de l’Acadèmia del Cinema Francès.

Proposta d’activitats

– A mesura que avança la pel·lícula, el gran gruix de treballadores ha passat de tenir feines essencialment mecàniques a debatre sobre política, economia, llibertats i drets laborals dins la seva feina. Recollir els seus processos d’empoderament i de transformació durant el traspàs a cooperativa Scop, i com creieu que les pot haver afectat com a dones.
–  Contrastar les diferències entre les polítiques neoliberals que deslocalitzen les seus industrials a altres països i el model de cooperativa que es planteja a la pel·lícula. Comparar-ho amb l’ideari cooperativista i de l’economia social i solidària, que valora entre d’altres el treball en equip, la solidaritat, l’equitat i la democràcia.
–  Tot i que en contades ocasions formula preguntes, la directora no se serveix d’entrevistes formals, com el clàssic recurs del documental del bust parlant amb un fons neutre. Posar en comú les estratègies que creieu que ha seguit com a documentalista per aconseguir el nivell d’intimitat i proximitat en les intervencions de les treballadores.
– La cançó final, escrita per les treballadores, es presenta com la seva darrera obra comuna i honora els anys d’equip que els han unit. Comentar com reflecteix el documental la força del treball col·lectiu fins aleshores ignorada.

Fitxa tècnica

Títol original: Entre nos mains
Direcció: Mariana Otero
Guió: Mariana Otero
Fotografia: Mariana Otero
Música: Frédéric Fresson
Nacionalitat: França
Any de producció: 2010
Durada: 88 min
Gènere: Documental

2019-03-07T09:09:19+00:00