En tierra de hombres

Niki Caro, Estats Units, 2005, 126′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

El 1989, Josey, una dona amb dos fills a càrrec seu, torna al seu poble natal al nord de Minnesota a buscar-hi feina després de deixar enrere un marit que la maltractava. La mina és una de les principals fonts d’ocupació de la regió, i també un feu tradicionalment ocupat per homes, entre els quals hi ha el seu pare. Quan comença a treballar-hi, descobreix que les poques dones que s’hi han incorporat pateixen assetjament i humiliacions constants per part d’alguns dels seus companys. Josey s’enfrontarà a aquesta situació i durà el cas als tribunals, que tardaran 20 anys en resoldre favorablement sobre el tema.

Comentari

En tierra de Hombres està inspirada en una història real basada en els fets que Lois Johnsonva, nom real de la protagonista, va viure després de ser contractada, contra tot pronòstic, per  l’empresa de mines de ferro Eleveth Taconite de Minnessota. Les contínues vexacions, l’assetjament sexual i fins i tot la violació que va viure per part d’alguns companys de feina i pel fet de desafiar un sistema sexista com el que dominava a la mina, van ser recollits per la periodista Clara Bingham, en el seu llibre “Class Action: The story of Lois Jenson and the landmark case that changed sexual harassment law”.
El coratge de la protagonista va permetre que aquesta situació arribés als tribunals i es promogués el primer plet massiu contra l’assetjament sexual, que va acabar amb una modificació legislativa en contra de la impunitat front l’abús i l’assetjament sexual als EUA. El film planteja un recorregut llarg de vicissituds diverses que ens parlen de la vulnerabilitat d’un personatge femení davant d’un sistema masclista que no resulta gens fàcil d’abatre, però que, a base de tenacitat, responsabilitat i d’una posició inequívoca davant la injustícia, troba l’alè necessari per a fer-li front.

Orientacions pedagògiques

– Analitzar la transformació del personatge del pare des que apareix per primera vegada a la pantalla i com aquest canvi afecta la seva relació amb Josey.
– El judici d’Anita Hill contra el que fou el seu cap Clarence Thomas a principi dels anys noranta als Estats Units popularitzà per primera vegada el concepte d’assetjament sexual. Comentar la intencionalitat de la directora d’incloure imatges del judici de Hill, perfectament reconeixibles, en una escena on Josey està mirant la televisió.
– Llistar els diferents elements que rebutgen categòricament la lluita de Josey quan destapa el problema que pateixen les dones a la mina, i quin creieu que és el motiu que impulsa tal rebuig en cada cas.
– Els plans aeris que mostren l’aridesa i la duresa del paisatge on es desenvolupa l’acció són un símbol de la comesa de Josey. Comentar de quins altres elements se serveix la directora per transmetre, tant amb imatges com amb so, la brutalitat de la situació.

Fitxa tècnica

Títol original: North Country
Direcció: Niki Caro
Guió: Michael Seitzman (basat en l’obra de Clara Bingham i Laura LeedyGansler)
Música: Gustavo Santaolalla
Fotografia: Chris Menges
Interpretació: Charlize Theron, Frances McDormand, Sissy Spacek, Woody Harrelson, Sean Bean, Richard Jenkins, Jeremy Renner, Michelle Monaghan, Amber Heard, Rusty Schwimmer.
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2005
Durada: 126 minuts
Gènere: Drama

2018-03-06T13:58:53+00:00