Excluidas del paraíso

Esther Pérez de Eulate, Espanya, 2016, 76′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

En ple segle XXI, quins mecanismes reprodueixen i perpetuen el patriarcat? A través de diverses veus rellevants de pensadores feministes, el documental intentarà respondre aquesta pregunta. Un seguit d’entrevistes posen al descobert formes de desigualtat en els àmbits econòmic, cultural, social, del coneixement o del poder que encara avui persisteixen a occident, en particular a la societat espanyola.

Comentari

Tot i les mostres de demanda de canvi de la societat, com les manifestacions massives del 8 de març del 2018, el feminisme encara necessita ser explicat. Amb aquest propòsit sorgeix el documental d’Esther Pérez de Eulate, que pren la realitat del país per fer-la extensiva a la de tota societat patriarcal. Articulat en capítols, tracta la naturalització de la dominació de les dones amb un llenguatge proper. Teorització i reflexió acompanyades del registre d’accions de boicot en clau irònica, com les del col·lectiu francès La Barbe o les Georgettes. Aprofiten potencial de les xarxes socials i la comunicació humorística per denunciar la infrarepresentació femenina, com les Guerrilla Girls al camp de l’art als Estats Units.
Peça educativa que pren les veus de feministes com Remedios Zafra, Ochy Curiel, Yayo Herrero, Ana de Miguel, Pilar Aguilar, Rosa Cobo, Soledad Murillo i Pablo Llamas. Una visió coral per entendre la vulneració dels drets a diferents nivells i la necessitat imperant de revertir-ho.

Proposta d’activitats

– Anomenar la repercussió del vincle entre el patriarcat i el neoliberalisme esmentat al documental.
– La referència al paradís del títol no té res a veure amb el concepte de l’edèn cristià. Explorar el significat que se li atribueix en aquest relat.
– Esmentar l’efecte del guió d’introduir titulars actuals de la premsa nacional entremig de les entrevistes
– L’afirmació en l’àmbit del cinema “només ells són dignes d’encarnar un relat socialment compartit” té a veure amb els papers dels personatges femenins en les pel·lícules. Pensar en l’última que hàgiu vist i revisar si els personatges femenins estaven construïts d’acord amb uns rols de gènere (dones objecte, complement del personatge masculí, sexualització, part poc activa en el desenvolupament de l’acció, recurrència a tòpics sobre la sensibilitat, la histèria o la recerca del príncep blau, etc.)
– Comentar les implicacions de la no obligació de paritat en la llei nacional sobre igualtat.

Fitxa tècnica

Títol original: Excluidas del paraíso
Direcció: Esther Pérez de Eulate
Guió: Paula de la Fuente Latorre, Esther Pérez de Eulate
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2016
Durada: 76 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:04:26+00:00