Grab and run

Roser Corella, Espanya, 2017, 86′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Després d’aconseguir la independència de l’URSS l’any 1991, Kirguizistan ha recuperat la tradició fins ara desapareguda que s’anomena Ala-kachuu. Aquesta pràctica, que podria traduir-se com “atrapa-la i corre”, consisteix en el segrest d’una dona amb la qual després l’home pretén casar-se. Tot i ser una pràctica prohibida per la llei i sostinguda àmpliament per la tradició, moltes dones mantenen el matrimoni amb el segrestador per la por a les repressions. El documental indaga en la complexitat d’aquestes situacions, de les quals algunes dones aconsegueixen fugir-ne, mentre que d’altres no. 

Comentari

La tradició patriarcal que valida el segrest de dones per casar-se amb elles és una temàtica explorada pel cinema dels darrers anys, des de gèneres i països diversos. Els paratges rurals del Kirguizistan de Grab and Run s’afegeixen a la Geòrgia nevada de Dede (2017), un drama dirigit per Mariam Khatchvani, o a l’Etiopia de Difret (2014), de Zeresenay Mehari, per parlar d’unes realitats incomprensibles avalades per tradicions ancestrals. Amb un treball fotogràfic acurat, el documental presenta diferents angles d’aquesta pràctica prohibida per la llei i sostinguda àmpliament per una part de la població. El tractament de la temporalitat no és lineal ni l’espai geogràfic queda molt delimitat, elements que contribueixen a la sensació de mosaic. El testimoni de les segrestades, que han mantingut el matrimoni amb el segrestador per la por a les repressions, s’alterna amb veus que ho defensen i les posicions contràries. La càmera també s’escola en aules universitàries i escolars per assistir a un dels debats més actuals del poble kirguís: s’ha de mantenir una tradició si vulnera els drets fonamentals de la meitat de la població?

Proposta d’activitats

– Les llegendes i les cançons populars juguen un paper clau en la transmissió de mites i tradicions kirguís com les de la pel·lícula. Repassar refranys, dites populars i frases tòpiques en la nostra llengua que reforcen la idea que les dones valen menys que els homes.
– Una de les entrevistades a referència al segrest de núvies com una manera dels homes de pensar i viure la masculinitat a través de la imposició de la força i l’autoritat. Buscar altres moments del documental on els rols de gènere estiguin clarament assenyalats.
– Algunes entitats del país crítiques amb la pràctica del segrest s’han interessat a difondre el documental Grab and run entre la població jove. Detectar els arguments de la pel·lícula que poden contribuir a sensibilitzar-la en contra.
– Comentar les expectatives vitals de les dones un cop formalitzada la cerimònia.

Fitxa tècnica

Títol original: Grab and Run (Ala-Kachuu)
Direcció: Roser Corella
Guió: Roser Corella
Fotografia: Roser Corella
Música: Paul Frick
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2017
Durada: 85 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:13:39+00:00