Hadijatou contra l’Estat

Lala Gomà i Rosa Cornet, Espanya, 2016, 75′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

El documental ens explica el cas de la Hadijatou Mani, la primera dona que ha denunciat l’Estat de Níger per la seva condició d’esclava, i ha guanyat el cas. Un judici sense precedents que marca un abans i un després en la lluita contra l’esclavitud. A través del seu cas i el d’altres dones, coneixerem de primera mà com és l’esclavitud al segle XXI.

Comentari

Pel valor d’una cabra, Hadijatou Mani va ser venuda a un terratinent amb diners de la contrada. És el punt de partida d’una història ambientada en el nostre segle que esdevé una batalla per la llibertat. Amb el seguiment de Hadijatou i entrevistes a membres d’ONG i de la comunitat de la protagonista, el documental comprimeix en tres parts les vicissituds d’aquest cas. Primer, com aconsegueix Hadijatou la llibertat després del calvari de l’esclavitud; a continuació, el reconeixement internacional de la gesta que la porta a enfrontar-se amb l’amo i la recuperació progressiva de la seva vida; per últim, l’empresa per recuperar la custòdia dels dos fills, menors d’edat, que engendrà durant el captiveri.
Un cop assolit el seu objectiu, i fruit d’una determinació infranquejable, la protagonista es dedica a animar altres esclaves fugitives a denunciar els seus casos per viure vides dignes i amb la possessió de tots els drets.

Orientacions pedagògiques

– Comentar la reacció de Hadijatou després del veredicte final del judici sobre la custòdia dels fills.
– L’esclavista obre les portes de casa seva i es deixa entrevistar, en més d’una ocasió, sobre la possessió d’esclaves, la tradició i els seus drets com a progenitor. Pensar en l’objectiu de les directores en incloure aquest testimoni dins del documental.
– El rol de la legislació a Níger xoca amb els fonamentalismes de la tradició, ja que per llei està prohibit tenir esclaves però segons diverses ONG encara n’existeixen. Buscar exemples de com la tradició, sovint vinculada a la religió, ha configurat o influït en el marc legal en el nostre país.
– Conversar sobre el significat que té per a Hadijatou i a escala global, el reconeixement de Michelle Obama i Hilary Clinton arran de portar el seu cas a judici i guanyar.

Fitxa tècnica

Títol original: Hadijatou contra l’Estat
Direcció: Lala Gomà i Rosa Cornet
Guió: Rosa Cornet
So: Inousa Yahaya
Muntatge: Macbeth Clark
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2016
Durada: 75 min
Gènere: Documental

 

2018-03-06T14:08:40+00:00