La bicicleta verde

 Haifaa Al Mansour, Aràbia Saudita, 2012, 98′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius

La Wadjda té 10 anys, viu als suburbis de Riad, a l’Aràbia Saudita i es deleix per tenir una bicicleta, però està mal vist perquè és una nena. El seu pare es vol separar de la mare perquè no han tingut un fill mascle. La mare, com totes les dones, ha d’anar coberta amb el nicab pel carrer, per tal que els homes no li vegin la cara. La directora de la pel·lícula diu que moltes escenes estan basades en la seva pròpia experiència. Film de la primera dona de l’Aràbia Saudita que escriu i dirigeix una pel·lícula.

Comentari

La bicicleta verde és la primera pel·lícula d’Aràbia Saudita realitzada per una dona, fet que es reflecteix en la construcció del film, que posa de manifest les dificultats i els obstacles derivats de desafiar la prohibició d’exercir com a directora. Per aquest motiu, també, moltes de les característiques d’aquesta producció, que ens recorda al cinema independent, centrat en reflectir la via quotidiana i rodat amb poc pressupost, no són tant opcions a l’abast de la directora, sinó l’únic camí possible per dur a terme el film.
És aquesta prohibició, provinent d’una societat que col·loca a les dones en una constant dependència i desavantatge, la que dóna peu al tema principal de la pel·lícula, les diferents vies de desobediència que troben les dones en una societat totalment immersa en valors patriarcals, i religiosos que condicionen contínuament la vida de dones i nenes. Aquests condicionants es poden veure en la mateixa estructura del film, per exemple, la gran quantitat d’escenes d’interior, espais on el rostre femení pot descobrir-se. La protagonista de la història, Wadja, una nena extravertida que desitja fer molt més del que li permeten, ens condueix en la cerca d’escletxes i desobediències quotidianes, de forma paral·lela a la directora Haifaa Al Mansour en el seu camí per crear aquesta pel·lícula.

Orientacions pedagògiques

– Identificar les normes repressives i valors patriarcals que reben les nenes a l’escola, i si en la nostra societat en podem trobar d’equivalents.
– Analitzar la construcció del personatge protagonista d’acord amb la seva actitud davant els retrets i les prohibicions constants a les quals s’enfronta i el perquè d’aquesta elecció per part de la directora.
– Articular el debat al voltant de valor simbòlic que compleix la bicicleta, inclòs el fet que sigui de color verd.
– Valorar el treball de la directora, tenint en compte les limitacions a què es va haver d’enfrontar pel fet de ser dona.

Fitxa tècnica

Títol original: Wadjda
Direcció: Haifaa Al Mansour
Guió: Haifaa Al Mansour
Fotografia: Lutz Reitemeier
Muntatge: Andreas Wodraschke
So: Mohammed Abdulrahman, Yussef Al Nssor, Sultan Almutairi, Hans-Joachim Gerber, Sebastian Heyser, Olaf Mehl, Marc Meusinger
Nacionalitat: Aràbia Saudita
Any de producció: 2012
Durada: 98 minuts
Intèrprets: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Algohani, Sultan Al Assaf, Ahd Kamel, Alanoud Sajini.
Gènere: Drama

2018-03-06T12:05:44+00:00