La ley
Christian Faure, França, 2014, 87′
Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors
Biopic de la Ministra francesa de Sanitat Simone Veil concentrat en la tardor de 1974, quan tingué lloc el debat parlamentari sobre la legalització de l’avortament. L’encàrrec del president francès Valéry Giscard d’Estaing no és senzill: defensar el text davant parlamentaris molt reticents a ampliar la llei a favor dels drets de les dones. Veil, però, els afronta amb tenacitat i fermesa mentre la premsa i la societat franceses segueixen amb lupa els esdeveniments.
Comentari
Produïda pel canal públic France 2, la pel·lícula aplega les tensions socials d’un debat parlamentari, el darrer dels passos d’un malestar social que quallava a França des de feia anys. El judici d’una jove de 16 anys pel Procés Bobigny, acusada d’avortar després d’una violació, havia suscitat mobilitzacions socials i treia a la llum la necessitat de revisar una legislació caduca. L’ambient caldejat derivaria en el nomenament de Simone Veil com a ministra, no absent de controvèrsia per la dreta. Ella mateixa assegurava que “enfront d’un estament conservador –el mèdic-, jo oferia tres defectes significatius: ser dona, estar a favor de la irrupció de l’embaràs i ser jueva”. Uns trets que la pel·lícula explora, amb tocs de suspens, amb les violentes intervencions dels oponents i de la societat.
La narració s’alterna entre Simone Veil i el personatge d’una periodista que cobreix el debat, també als carrers i als hospitals. La seva figura serveix per introduir la realitat dels avortaments clandestins. Una mirada atenta que reforça el missatge central: la política la decidien majoritàriament els homes a l’hemicicle però repercutia, literalment, en la vida de ciutadanes.
Proposta d’activitats
– L’any 1970 a França naixia el Moviment d’Alliberament de les dones (MLF en francès), que va popularitzar el lema “El vostre alliberament sexual no és el nostre”, dirigit als homes revolucionaris del Maig del 68. Si l’avortament i la píndola anticonceptiva encara no eren legals, debatre sobre les diferències en la percepció de l’alliberament sexual si el vivien els homes o les dones.
– La convicció i la determinació de Simone Veil foren claus per aprovar la llei. Analitzar com la caracterització del personatge reforça aquests trets.
– Comentar les implicacions del gir del partit socialista francès a última hora sobre la cobertura de la Seguretat Social.
– Relacionar els arguments de la pel·lícula de la dreta en contra de l’aprovació de la llei Veil amb les polítiques dels partits de dreta de l’estat espanyol i les seves conseqüències.
Fitxa tècnica
Títol original: La loi, le combat d’une femme pour toutes les femmes
Direcció: Christian Faure
Guió: Fanny Burdino, Samuel Doux, Mazarine Pingeot
Fotografia: Jean-Pierre Hervé
Música: Charles Court
Intèrprets: Emmanuelle Devos, Lorànt Deutsch, Flore Bonaventura, Lannick Gautry, Lionel Abelanski, Aurélia Petit, Anne Girouard,
Nacionalitat: França
Any de producció: 2015
Durada: 87 min
Gènere: Drama