La meva pell

 Judit Aranda, Espanya, 2018

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Relat en primera persona d’una de les vuit dones valentes amb arrels, identitats, orígens, sabers diferents que conformen el documental La meva pell. Tatiana Voitekhovych, d’Ucraïna, explica l’experiència del procés migratori en primera persona: els motius que l’han portat a deixar el seu país buscant un futur millor a Europa, però també les incerteses, la discriminació i els reptes. 

Comentari

La meva pell tracta sobre la migració a Catalunya en clau de gènere, amb una estructura de vuit peces audiovisuals que funcionen, també, de forma autònoma. Protagonitzades per vuit dones, tenen en comú la recerca d’una vida nova, sovint impedida pels incompliments dels Estats membres de la UE en un mar de “fronteres invisibles”. El documental insta a posar-nos en la pell de les entrevistades, exposades a discriminacions com a migrades i com a dones en l’exercici del dret lliure a la mobilitat.
Tatiana pertany a un programa d’asil a Catalunya en condicions de vulnerabilitat per tenir quatre infants a càrrec seu, tres dels quals són menors d’edat. La càmera queda fixa per registrar de manera directa totes les preguntes que suscita el seu testimoni: què empeny una mare a abandonar els vincles amb el seu territori natal? Quins són els mecanismes que s’engeguen en una situació tan extrema al país que l’acull? Com es posiciona l’administració pública en casos així? I la societat catalana?

Proposta d’activitats

– Assenyalar els motius que porten a Tatiana donar-li la volta a l’eslògan d’acollida a persones refugiades, quan diu “Casa nostra no és casa vostra”.
– Prenent els 10 punts del Sindicat de Llogaters (a sindicatdellogateres.org) analitzar les demandes per regular els preus del lloguer i garantir els drets de l’habitatge. Tenir en consideració quina d’aquestes demandes té incidència en el cas de Tatiana i els seus fills.
– Comptar amb una xarxa de suport és fonamental per les persones acabades d’arribar a un país nou. Investigar els serveis que ofereix el CCAR, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, i què es pot fer a tall individual.
– La principal causa dels desplaçaments forçosos al món és la vulneració dels drets humans i la protecció internacional, l’asil, és a vegades l’única via de sortida. Llegir la Declaració Universal dels Drets Humans per veure com hi apareix i reflexionar sobre com afecta o pot afectar la migració específicament a les dones.

Fitxa tècnica

Títol original: La meva pell. Tatiana Voitekhovych
Direcció: Judit Aranda
Producció: SICOM i Entrepobles
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2013
Durada: 34′
Gènere: Documental

2019-03-07T10:32:38+00:00