La sal de la tierra

Herbert J. Biberman, Estats Units, 1954, 95′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Basada en la vida de Bronislawa Wajs, tot i que es fa anomenar Papusza, fou la primera poeta gitana en publicar la seva obra a Polònia, desafiant la imatge femenina tradicional de la seva comunitat. Nascuda en una família nòmada, expressaria els patiments i anhels del poble romaní amb una veu poètica poderosa. Es poden llegir en gran part com el relat de patiment dels gitanos durant la Segona Guerra Mundial i la misèria en què després es veurien immersos.

Comentari

Es tracta d’una de les primeres pel·lícules nord-americanes que mostrà un fenomen d’organització ciutadana, basada en el mobilització real de la vaga de les mines de zinc a Bayard, Nou Mèxic, l’any 1951. Part dels afectats participaren en el guió i com a actors i actrius no professionals a la pel·lícula, encarnant les seves pròpies vivències. Es tracta d’un relat de resistència hereu de l’antic moviment obrer de l’esquerra dels anys 30 i que, filmat l’any 1954, s’anticipa a l’eclosió del moviment d’alliberament de les dones i mexicà a les acaballes dels anys 60. L’argument assenyala la unió entre opressions de classe, gènere i ètnia en la vaga de miners americo-mexicans per reclamar millores en les condicions de treball i millores en les condicions de vida de les seves famílies, liderades per les demandes (i l’acció) de les mestresses de casa. Tot i les agressives mesures governamentals per impedir el rodatge o la distribució del film, com la deportació il·legal per part de l’FBI de la protagonista Rosaura Revueltas a Mèxic, la persecució dels seus guionistes comunistes o diverses formes de censura, des de la seva estrena La Sal de la tierra es consolidà com una mostra del potencial del cinema per a la transformació social.

Proposta d’activitats

– En relació amb l’herència mexicana, obrera i feminista dels personatges principals, desgranar el significat de la frase que enceta la pel·lícula: “les nostres arrels en aquest lloc són més profundes que els pous de les mines”.
– La focalització en el personatge d’Esperanza ve acompanyada amb la narració a càrrec d’una veu en off femenina, poc habitual en el cinema de 1954. Comentar el valor d’aquesta tria i quines són les reivindicacions domèstiques i sexuals que promouen ella i les seves companyes.
– La pel·lícula, filmada l’any 1954, s’anticipa a l’esclat dels moviments socials nord-americans dels anys seixanta, com els drets de les dones, els de la població afro americana i les organitzacions pacifistes i estudiantils. Analitzar l’evolució de l’actitud dels personatges masculins sobre les demandes de les seves dones, comentant les escenes on irrompen a l’assemblea o la vaga que organitzen.
– Debatre el paper de La Sal de la tierra en el reconeixement de les dones “anònimes” en les lluites obreres, sovint invisibilitzades en l’imaginari col·lectiu sota la figura masculina genèrica de l’obrer. Comparar-ho amb altres pel·lícules o sèries que se sumin a aquest reconeixement col·lectiu.

Fitxa tècnica

Títol original: Salt of the Earth
Direcció: Herbert J. Biberman
Guió: Michael Wilson
Fotografia: (B&W)
Música: Sol Kaplan
Intèrprets: Juan Chacón, Will Geer, Rosaura Revueltas, Mervin Williams, Frank Talavera, Clinton Jencks, Virginia Jencks
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 1954
Durada: 95 min
Gènere: Drama

2019-03-07T09:02:27+00:00