Lady Bird

Greta Gerwig, Estats Units, 2017, 94′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

L’adolescent Lady Bird, tal i com es fa anomenar Christine, i la seva mare tenen dues personalitats molt fortes que xoquen sovint. És el darrer any abans d’anar a la universitat i la convivència entre les dues no és fàcil: afecta el seu entorn familiar i escolar. El primer llargmetratge de Greta Gerwig desgrana la complexitat de la relació entre una mare i una filla, plena d’intensitat incomprensions i la recerca de la identitat personal en el procés de maduració que significa créixer.  

Comentari

Les pors de l’adolescència de no poder encaixar obliguen a Lady Bird a intentar-ho fins i tot sense que ella vulgui encaixar. El segon llargmetratge de Greta Herwig, després de la co-direcció de Nights and Weekends (2008), segueix tan de prop la protagonista que el missatge esdevé universal. Relat d’exploració dels conflictes i incerteses de l’any previ a marxar de casa, situat l’any 2003 però que podria ocórrer dècades amunt o avall i ser igual d’efectiva. Amb tocs de comèdia juvenil, no se sustenta en l’experiència única i romantitzada de l’amor, habitual en aquest gènere: hi ha enamorament, sexe i emocions, però també desencantament i valoració de l’amistat real. A partir de les experiències de la realitzadora en una escola secundària catòlica i de la relació amb la seva mare, la pel·lícula evita el judici per parlar de la complexitat de les relacions humanes. I encara que tracti temes vitals de l’adolescència, com el descobriment del desig, la pertinença al grup, les traïcions o les ambicions vitals, en cap moment recorre al clixé.

Proposta d’activitats

– Després d’haver mantingut relacions sexuals, Christine inicia una conversa tensa fruit d’una desidealització. Prendre l’escena per assenyalar els mites al voltant de la pèrdua de la virginitat i de les primeres experiències sexuals.
– En el viatge d’exploració que és la pel·lícula, comentar el significat del nom Lady Bird per la construcció del personatge i el que suposa el canvi de nom final.
– Tot i que els primers amors són importants per la protagonista, no és, ni de bon tros, un tema central en la vida de l’adolescent. Explorar quins ho són i què aporta aquest enfocament a les històries romàntiques del cinema popular juvenil.
– Identificar la vigència dels conflictes entre els personatges de la mare i la filla.
– A partir de l’escena del ball de l’institut on hi assisteix amb la seva amiga, analitzar la construcció de l’amistat femenina a la pel·lícula: quines són les conseqüències de presentar les noies com a rivals i quines com a font de suport incondicional.

Fitxa tècnica

Títol original: Lady Bird
Direcció: Greta Gerwig
Guió: Greta Gerwig
Fotografia: Sam Levy
Música: Jon Brion
Intèrprets: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Lucas Hedges, John Karna, Beanie Feldstein,Tracy Letts, Timothée Chalamet, Danielle Macdonald, Bayne Gibby, Victor Wolf, Monique Edwards, Shaelan O’Connor, Marielle Scott, Ithamar Enriquez, Christina Offley, Odeya Rush, Kathryn Newton, Jake McDorman, Lois Smith, Andy Buckley, Daniel Zovatto, Laura Marano, Kristen Cloke, Stephen Henderson
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2017
Durada: 94 min
Gènere: Comèdia / Drama

2019-03-07T09:16:20+00:00