Las 13 rosas

Emilio Martínez-Lázaro, Espanya, 2007, 130′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis Superiors

Basada en fets reals. A Madrid, en acabar la Guerra Civil, entre moltes altres detencions es va produir la de tretze noies a les quals van empresonar, acusades de col•laborar amb les Joventuts Socialistes. Com a represàlia d’un atemptat comès quan ja estaven empresonades i en el qual van morir tres persones – entre altres un alt càrrec de la Guàrdia Civil -, van ser afusellades cinc dies després, a la vegada que 43 persones més.

Comentari

Las 13 rosas és una crítica implacable a la repressió franquista i els governs totalitaris, que limiten la llibertat d’expressió i associació política en èpoques de conflictes armats i condemnen vides humanes de manera injusta i partidària per tal d’eliminar opositors al règim.
El director relata amb cruesa la història de 13 noies que van viure i ser condemnades per la hipocresia, la violència i la brutalitat dels vencedors de la Guerra Civil espanyola.
Emilio Martínez-Lázaro ens recorda a través del seu film els esdeveniments històrics que mai s’haurien de voler oblidar per tal d’aprendre i evitar l’error de repetir-los.

Orientacions pedagògiques

– El fil argumental se centra de ple en la vida de cinc de les tretze noies fusellades, entre les quals hi ha Blanca, votant de dretes, catòlica i no militant, o Carmen, una supervivent. Debatre quin objectiu s’amaga darrera d’aqueste seleccions per part del director.
– Analitzar les condicions en què es troben les noies a la presó i comentar en quines altres tècniques repressives s’usaven contra les dones que la pel·lícula deixa al marge.
– Dones destacades capdavanteres en l’activitat política i social a l’Espanya dels anys 30 n’hi ha força, com Dolores Ibárruri, Victoria Kent o Margarita Nelken, i se n’ha escrit i filmat al respecte. Partint d’aquest punt, veure què aporta la pel·lícula en focalitzar-se en personatges no tan coneguts i que també van existir i lluitar.
– Reflexionar sobre la incorporació, a la pel·lícula, de la vida professional i la lluita política de les protagonistes prèvia a les detencions, així com de les trames amoroses en les quals es veuen immerses. Comentar si ajuden a la creació de personatges més complexos o, per contra, minimitzen l’impacte de la repressió que van patir com a preses polítiques.

Fitxa tècnica

Direcció: Emilio Martínez-Lázaro
Guió: Pedro Costa, Emilio Martínez Lázaro, Ignacio Martínez de Pisón,
Fotografia: José Luis Alcaine
Muntatge: Fernando Pardo
So: Carlos Bonmatí, Paco Alonso Perdiguero, Yvonne Miralles, Edgar Vidal, José Vinader
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2007
Durada: 130 minuts
Intèrprets: Pilar López de Ayala, Verónica Sánchez, Marta Etura, Nadia de Santiago, Bárbara Lennie, Goya Toledo, Gabriella Pession, Félix Gómez, Fran Perea, Enrico Lo Verso, Asier Etxeandía, Alberto Ferreiro, Adriano Giannini
Gènere: Drama

2018-03-06T11:56:02+00:00