Las nieves del Kilimanjaro26 Las nieves del Kilimanjaro

Las nieves del Kilimanjaro
Títol original: Les neiges du Kilimandjaro
Direcció: Robert Guédiguian
Guió: Robert Guédiguian (poema: Victor Hugo)
Fotografia: Pierre Milon
Muntatge: Bernard Sasia
So: Laurent Lafran, Armelle Mahé, Olivier Busson, Valérie Meffre, Bridget O’Driscoll
Nacionalitat: França
Any de producció: 2011
Durada: 108 minuts
Intèrprets: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Maryline Canto, Grégoire Leprince-Ringuet, Anaïs Demoustier, Adrien Jolivet, Julie-Marie Parmentier
Gènere: Drama
Sinopsi: La crisi afecta tothom, també en Michel que, tot i haver perdut la feina, viu content amb la Marie-Claire. Fa trenta anys que estan junts i comparteixen fills, néts, amics, i combats polítics. Creuen en el compromís i la solidaritat… fins que un dia els assalten a casa seva dos homes que els emmanillen i els roben. Conèixer, més tard, la identitat de qui els ha assaltat, encara els enfonsarà més.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=Bg_UKJ9EVnI
Referència topogràfica: Filmin https://www.filmin.es/pelicula/las-nieves-del-kilimanjaro-2011

***

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius
Relacions curriculars: Educació ètica i cívica
Tipologia d’activitats:
Preguntes orientatives per tal de dinamitzar el debat:
– Com descriurem el context social i econòmic en què viuen els protagonistes de la pel•lícula.
– Per què els protagonistes reaccionen com ho fan davant del robatori?
– En quins contextos socials és més fàcil que sorgeixin actituds solidàries. Per què?
– Els nostres espais habituals, són espais solidaris? L’escola, l’espai familiar, el barri, l’associació a la qual pertanys…?
Proposem de fer una recerca per Internet sobre esdeveniments similars als de la pel•lícula i sobre respostes ciutadanes solidàries davant de casos semblants.

***

Comentari:
La posada en escena d’aquest procés, on es posen a prova les seves conviccions i els seus posicionaments ètics, permet copsar de forma clara les contradiccions i els conflictes ideològics dels personatges que, com en una paràbola, tenen una funció modèlica i, per tant, alliçonadora.
Tanmateix, el context social i econòmic descrit en el film és igualment important per entendre el seu valor. Els seus personatges centrals van protagonitzar en la seva joventut les grans mobilitzacions en defensa de la millora de les condicions de vida i de treball, i s’enfronten ara a una greu situació econòmica que està sacsejant tot el món. L’escena inicial, que ens mostra un acomiadament empresarial, deixa entreveure que estem en una crisi i que s’aproximen temps difícils. En aquest context el film reclama una tornada a l’interior, fa una crida a la consciència, a la necessitat del compromís social i a la creació de nous espais solidaris que sorgeixin de les mateixes persones. En definitiva es suggereix una conversió no només industrial sinó també dels valors. Els dos personatges principals faran el mateix camí i arribaran al mateix punt tot i que parteixen de diferents perspectives. Serà tot un repte de superació del propi individualisme davant de les adversitats.

Temes: Drets dels infants
Subcategories: família, societat, ètica

2017-12-14T10:24:45+00:00