10 Las uvas de la ira

Las uvas de la ira
Títol original: The Grapes of Wrath
Direcció: John Ford
Guió: Nunnally Johnson (novel•la: John Steinbeck)
Fotografia: Gregg Toland
Muntatge: Robert L. Simpson
So: Roger Heman Sr., George Leverett, Edmund H. Hansen, Harry Kornfield, W.P. Mathewson
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 1940
Durada: 129 minuts
Intèrprets: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon, Russell Simpson, O.Z Whitehead, John Qualen, Eddie Quillan
Gènere: Drama
Sinopsi: Ambientada als EUA durant la Gran Depressió. En Tom Joad torna a casa seva després de complir condemna a la presó, però la il•lusió de tornar amb els seus esdevé frustració en veure com els expulsen de les seves terres. Per escapar de la fam i de la pobresa, la família no té altre remei que emprendre un llarguíssim viatge ple de penalitats, amb l’esperança de trobar una oportunitat a Califòrnia, la terra promesa.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=5ayi81QMuak
Referència topogràfica: Wuakitv https://es.wuaki.tv/movies/las-uvas-de-la-ira

***

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius
Relacions curriculars: Geografia i Història, Educació ètica i cívica
Tipologia d’activitats:
– Buscar informació sobre el crack del 1929 als Estats Units, tant des del punt de vista històric com des de l’econòmic.
– Reflexionar sobre les repercussions de la crisi en el si de la societat nord-americana: en la família, en la relació camp-ciutat, entre les classes mitjanes, etc. Esmentar especialment els aspectes relacionats amb la vida quotidiana.

***

Comentari:
Las uvas de la ira és una de les obres d’art del director John Ford alhora que la millor representació cinematogràfica de la Gran Depressió dels Estats Units. Ford aconsegueix plasmar amb esplendor el clima de desolació, desesperació, penúria i infortuni en què viuen els personatges, una experiència comuna a gran part de la població americana com a conseqüència del crack del 29. A la vegada, proposa una crítica a les incipients i opressives maneres capitalistes, que feien costat als banquers i terratinents mentre excloïen a nombroses famílies de classe baixa. El director s’apropa amb delicadesa a les dificultats i el tracte xenòfob que pateixen les famílies, desposseïdes de les seves terres i obligades a vagar com forasters cap a nous destins.
Cal destacar la considerable contribució d’aquest film en el desenvolupament d’un tipus de cinema compromès amb la realitat social, motiu pel qual va esdevenir una de les obres més importants del Setè Art.

Temes: Explotació
Subcategories: Gran Depressió, EUA, món laboral, món rural, societat, pobresa

2017-12-14T10:25:05+00:00