Lo que dirán

Nila Núñez Urgell, Espanya, 2017, 61′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

“El meu pare hi és: a les nou a casa. El meu pare no hi és: a les dotze a casa”. Dues adolescents, entre riures de rebel·lia i amistat, parlen del seu dia a dia i de les seves opcions vitals d’una manera totalment franca i esvalotada, fent miques els prejudicis islamòfobs del seu voltant i celebrant que a elles els és igual “el què diran”. Òpera prima fruit del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB.

Comentari

Documental pertanyent a la modalitat observacional, aquella que recorre a l’estètica de la transparència per apropar una realitat sense una instància relatora. Aquí no hi ha el recurs de la veu en off ni gaires minuts d’entrevista directa a Aicha i Ahlam, les dues amigues protagonistes. I tot i això, la realitzadora ofereix una mirada innovadora i propera d’un tema molt explotat per l’opinió pública i els mitjans de comunicació. Proximitat construïda  a partir d’una càmera que es cola en la intimitat de les seves vides. Sense judici, retrata dues adolescents musulmanes a Catalunya amb posicionaments contraris sobre la pràctica de l’Islam. El metratge salta indistintament de l’oci a la família i a les classes per conèixer les implicacions del que elles consideren “una manera de viure més que una religió”.
El punt de partida situa l’acció en l’any de preparació, a quatre mans, del treball de recerca de l’institut. La hipòtesi d’Aicha i Ahlam, i que el documental es fa seva, té la voluntat de desmuntar els arguments, tan comuns a occident, de la islamofòbia de gènere.

Proposta d’activitats

– Prendre la hipòtesi del treball de recerca d’Aicha i Ahlam per indicar com el documental l’aprofita per desmuntar els prejudicis associats a les dones musulmanes. Podeu recórrer a la definició de la definició del concepte “islamofòbia de gènere”, disponible a islamofobia.es
– Identificar les estratègies de la directora per aconseguir una mirada propera de la realitat de les protagonistes: quin tipus de plans fa servir, en quins entorns les enregistra, amb quines altres persones interactuen, etc.
– A partir de la conversa a l’aula sobre el biaix cultural en algunes famílies de l’alumnat, compartir algunes experiències de què significa ser jove respecte a l’autoritat familiar.
–Treballar la lletra i el videoclip del rap Hijabi (rap my hijab) de Mona Haydar que apareix al documental i com dialoga amb el parer de les protagonistes sobre l’ús del hijab.

Fitxa tècnica

Títol original: Lo que dirán
Direcció: Nila Núñez Urgell
Guió: Mar López Zapata
Fotografia: Nila Núñez Urgell
Muntatge: Nila Núñez / Carlos Muñoz Gómez – Quintero
Intèrprets: Aisha Butt i Ahlam Chichati
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2017
Durada: 61 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:41:31+00:00