Marie Curie
Marie Noëlle, Polònia/Alemanya/França, 2016, 100′
Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Biopic sobre la premi Nobel de Física i Química Marie Curie, amb el focus posat en la compaginació de la seva vida professional amb la personal. Després de rebre el Nobel de física, la mort del seu marit Pierre la fa aferrar-se als estudis científics en un món dominat per homes, i acaba esdevenint la primera dona en rebre una càtedra a la Sorbona de París.
Comentari
El cinema ha servit com a mitjà per apropar al gran públic moltes dones rellevants, l’obra de les quals havia quedat oblidada en el relat oficial de la història. La vida de Marie Curie, nascuda com Marie Słodowska, és dels poques biografies femenines que al llarg dels anys torna a les pantalles. A la primera versió de Mervin LeRoy, Madame Curie (1943), la succeïren Monsieur et Mme. Curie (1956) de Georges Franju, el serial de la BBC Marie Curie (1977) i fins a cinc altres produccions audiovisuals de diferents gèneres sobre l’única persona al món mereixedora de dos premis Nobel. Així i tot, la proposta de la realitzadora Marie Noëlle és innovadora pel període en què se centra, poc o gens explorat en altres produccions: el masclisme que la científica hagué de combatre per obtenir els reconeixements. Mentre assistim a l’envol de la carrera en solitari, amb dues filles a càrrec seu, es fa pública la relació amb un científic que vivia separat –física, no legalment– de la seva dona. Retrets de l’acadèmia (francesa i sueca), difamació de la premsa i l’opinió pública europea arremetent contra la seva trajectòria professional, que ella entoma amb fermesa: “si jo fos un científic, tot això no se’m retrauria”. Un artefacte de denúncia del control social de les dones, també en l’àmbit cientific.
Proposta d’activitats
– Llistar els estereotips de gènere en l’educació escolar que la científica denuncia a la seva germana i quina és la seva proposta alternativa.
– Les biografies i retrats d’època de Marie Curie van ser realitzats per homes. Un dels objectius de la realitzadora era desmuntar la imatge, falsa, de dona melancòlica, esquerpa i freda i mostrar el seu bon sentit de l’humor i la seva humanitat: repassar com ho aconsegueix la pel·lícula.
– La tonalitat pictòrica en la pel·lícula bascula entre els blaus i els negres. Comentar la tria en relació a la professió de Marie Curie i el moment de la seva vida que s’explica.
– Els crèdits finals de la pel·lícula són una recreació de Radium Dance, obra de la pionera de la dansa multimèdia Loïe Fuller, que va treballar conjuntament amb la científica per aconseguir aquests efectes. Comentar la intencionalitat de la directora d’incloure la seva peça.
– El col·lectiu feminista francès La Barbe (que en llenguatge col·loquial també significa “Ja n’hi ha prou!”) va irrompre el passat gener a l’Acadèmia de les Ciències i les Lletres de Toulouse per denunciar la manca de paritat als llocs de responsabilitat. Reflexionar sobre la vigència de la misogínia en l’àmbit científic que ja denunciava Marie Curie en el discurs de Nobel.
Fitxa tècnica
Títol original: Marie Curie: The Courage of Knowledge
Direcció: Marie Noëlle
Guió: Marie Noëlle, Andrea Stoll
Fotografia: Michal Englert
Muntatge: Lenka Fillnerova, Hans Horn, Marie Noëlle, Isabelle Rathery
Intèrprets: Karolina Gruszka, Arieh Worthalter, Charles Berling
Nacionalitat: Polònia, França, Alemanya
Any de producció: 2016
Durada: 1oo min
Gènere: Biografia / Drama