Mater Amatísima

María Ruido, Espanya, 2017, 55′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

A partir de l’anàlisi del judici del “cas Asunta”, i amb l’apropiació i el remuntatge de materials diversos (pintura, fotografia, cinema, teatre), aquest assaig visual planteja una reflexió sobre la maternitat des d’una perspectiva crítica i feminista que assenyala la funció de les representacions tradicionals que han naturalitzat una determinada forma d’entendre-la, amb la finalitat d’exercir un control social sobre el cos de les dones. 

Comentari

En l’interès de María Ruido per noves formes de família que podrien desembocar en altres formes de viure la maternitat i la paternitat rau l’origen d’aquesta peça de vídeo creació. I per repensar els vincles després de la ruptura radical dels feminismes sobre els rols de les dones als anys 70, la realitzadora empra la tècnica del collage audiovisual. Combina desmuntatge i el muntatge posterior de versions cinematogràfiques de Medea i The riddles of the sphinx (Laura Mulvey, 1977) amb gravacions pròpies de Super 8 o alta definició i imatges del judici del “caso Asunta”. La combinació dels diferents recursos fa de la pel·lícula una eina de reflexió de temes tan dispars com les violències mediàtiques, el sistema judicial, la història de la representació, la necessitat de revisar dels mites clàssics o els estereotips de gènere. La proposta s’inscriu en la particularitat de les seves obres: difíciles de clasificar i etiquetades com cinema de museu tot i que es projecten en festivals i circuits independents, un fet que li permet crear sense canons i generar una genealogia pròpia.

Proposta d’activitats

– A la pel·lícula sorgeix la idea del cos com a territori de control social en relació a la maternitat. Llistar altres àmbits de les vides de les dones on s’explora la idea del cos com a territori de control social i als interessos que respon.
– La crítica de Ruido gira al voltant d’una maternitat presentada com a impuls propi de les femelles humanes, sense conflictes ni contradiccions. Articular una conversa sobre els conflictes i les contradiccions que deduïu, o altres preocupacions relatives al fet de ser mare que desmitifiquin l’experiència, com el fet de compartir aquests posicionaments. Incloure els motius que ho propicien.
– Identificar l’origen de les diverses peces que conformen l’assaig visual i pensar en la intencionalitat comunicativa de cadascuna.
– El qüestionament de la família tradicional significa de retruc el qüestionament dels ideals de feminitat i del concepte “l’àngel de la llar”. Reflexionar sobre la vigència dels estereotips que ho conformen, que tracten des de l’aparença física, a la manera d’actuar, ser i estar per als altres.

Fitxa tècnica

Títol original: Mater Amatísima: Imaginarios y discursos sobre la maternidad en tiempos de cambio
Direcció: María Ruido
Guió: María Ruido
Música: Giovanni Battista Pergolesi, Esplendor Geométrico, Luigi Cherubini
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2017
Durada: 55 min
Gènere: Assaig Visual / Documental

2019-03-07T09:28:42+00:00