Mustang

Deniz Gamze Ergüven, França, 2015, 97′

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 13 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Cicles formatius

Després d’un joc innocent amb els seus companys de classe al principi de l’estiu, la vida de cinc germanes orfes d’un petit poble turc fa un tomb radical. Disgustats per la suposada immoralitat del comportament de les noies, la seva àvia i el seu oncle emprenen mesures que garanteixin la virginitat i la puresa de les germanes, mentre les precipiten cap al destí de futures esposes. 

Comentari

La infància de les germanes Selma, Ece, Sonay, Lale i Nur es veu interrompuda sobtadament el dia que s’acaba un curs escolar. El confinament a casa arran de les xafarderies d’una veïna que delata les noies mentre juguen és el pretext d’un relat sobre el control dels cossos de les nenes i dones en la societat turca. Les formes de repressió i els rituals de sanació que els són aplicats es combinen amb les tècniques de resistència de les germanes, que sense entendre massa el motiu de la seva clausura, es fan a colzades un espai pels somnis i desitjos adolescents. Així, els matrimonis de conveniència i la submissió femenina, molt vinculats a les pràctiques del món adult, comparteixen pantalla amb la iniciació de la sexualitat, els primers amors i la curiositat per descobrir el món. Els jocs de llum i la paleta de colors pastels reforcen aquest espai compartit, on la imaginació i el joc són clau, i que escapa de les quatre parets on viuen.
Incialment, les cinc noies funcionen com un sol ens protagonista, però a mesura que les van casant i traient de casa, la petita Lale capitaneja la lluita per un futur més lluminós.

Orientacions pedagògiques

– Reflexionar sobre el binomi tradició-progrés que retrata la pel·lícula amb la història de les germanes, fent incís en el paper que hi juga l’educació i l’escola.
– Comentar el significat d’obrir i tancar la pel·lícula amb la figura de la mestra de Lale.
– Per sobreviure a l’ambient d’asfíxia emocional, les germanes s’empesquen diferents estratègies que burlen l’autoritat dels adults. Anomenar-les.
– Comparar la diferència de papers entre l’àvia i l’oncle, i quines motivacions creieu que els porten a actuar com ho fan.
– Mustang és el nom amb què es denominen els cavalls salvatges a Nord-amèrica. Comentar l’al·legoria i la intencionalitat de la directora d’anomenar així la pel·lícula.

Fitxa tècnica

Títol original: Mustang
Direcció: Deniz Gamze Ergüven
Guió: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Fotografia: David Chizallet, Ersin Gok
Muntatge: Carla Gutierrez
Música: Warren Ellis
Nacionalitat: França
Any de producció: 2015
Intèrprets: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Nihal G. Koldas, Ayberk Pekcan.
Durada: 97 minuts
Gènere: Drama

2018-03-06T14:01:48+00:00