Ouaga Girls

Theresa Traoré Dahlberg, Burkina Faso, 2017, 83′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Un grup de noies d’Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, estudia mecànica de l’automòbil en una escola per a dones. Les companyes de classe esdevindran la xarxa de seguretat, alegria i complicitats en aquesta transició vital de la maduresa en un país que pateix grans canvis polítics, on se celebren eleccions democràtiques després de vàries dècades.

Comentari

La barrera del gènere no dissuadeix un grup de noies d’acabar la formació professional en una escola de mecànica d’automòbils. La història es focalitza en un barri de Uagudú, capital de Burkina Faso, per parlar del que significa fer-se adulta en aquest país de l’Àfrica occidental. El panorama polític també està en fase de canvi tot i que encara es perpetua la divisió sexual del treball, i aquesta és la lluita de les protagonistes. La batallen per les ànsies d’una feina estable en un país amb quotes d’atur juvenil sobre el 52% i un règim polític molt recent, on les oportunitats escassegen. Per a certs grups socials com les dones, sobretot si són joves, fer-se respectar entre les opinions, els dubtes i les expectatives dels altres no és un camí senzill. Un relat que en clau poètica i amb imatges molt suggerents que fa valdre la determinació de les protagonistes. Mentrestant, viuran el final de l’adolescència amb la complicitat pròpia de qui troba en l’amistat una gran família. És l’òpera prima de Theresa Traoré Dahlberg, que havia treballat un tema similar al curtmetratge documental Taxi Sister (2011): les dificultats d’una taxista a Dakar per treballar en un sector associat tradicionalment als homes.

Proposta d’activitats

– Tot i ser una pel·lícula sobre la transició a la maduresa de les noies, apareixen nombroses referències sobre el context social i polític just després de la caiguda del règim de Blaise Campoaré, al poder durant 27 anys. Contrastar el símil de les protagonistes amb el canvi que viu el país.
– A partir de l’entrevista de feina amb la mestressa d’un taller, localitzar els estereotips de gènere associats a les aprenents de mecànica pel fet de ser dones, i de quina manera es rebaten.
– Les converses de diferents estudiants amb la psicòloga són de caràcter íntim i relaten la duresa d’algunes de les seves situacions pel fet de ser dones i de classe treballadora. Comentar com pot modificar la seva vida el curs de formació en mecànica.
– La pel·lícula transmet molt bé el concepte de xarxa de suport. Anomenar els moments de màxima complicitat que suposa el curs per les seves integrants
– El concert de l’activista i cantant Smokey situa la música com a vàlvula d’escapament de la incertesa en la vida de les noies. Debatre les seves preocupacions considerant si disten poc o molt de les joves del nostre país.

Fitxa tècnica

Títol original: Ouaga Girls
Direcció: Theresa Traoré Dahlberg
Guió: Theresa Traoré Dahlberg
Fotografia: Iga Mikler, Sophie Winqvist
Música: Christoffer Roth, Jenny Wilson
Intèrprets: Catherine Nea, Bintou Konate, Chantale Nissougou, Mouniratou Sedogo
Nacionalitat: Burkina Faso
Any de producció: 2017
Durada: 83 min
Gènere: Documental

2019-03-07T09:39:14+00:00