41 Profesor Lazhar

Professor Lazhar
Títol original: Monsieur Lazhar
Direcció: Philippe Falardeau
Nacionalitat: Canadà
Any de producció: 2011
Durada: 95 minuts
Intèrprets: Émilien Néron, Mohamed Fellag, Sophie Nelisse, Marie-Ève Beauregard, Vincent Millard, Seddik Benslimane, Luois-David Leblanc
Gènere: Drama
Sinopsi: Bachir Lazhar (Mohamed Fellag), un immigrant algerià, ha de substituir una professora d’escola primària que ha mort tràgicament. Mentre els alumnes s’acostumen als nous mètodes de Lazhar, s’expandeix el rumor que el professor podria ser deportat perquè és resident il•legal al Canadà. Amb aquest argument, la pel•lícula tracta la soledat i la mort amb molt sentit de l’humor i fugint dels tòpics habituals de la societat occidental.
Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=W6MHmMSenIM
Referència topogràfica: Filmin https://www.filmin.es/pelicula/profesor-lazhar

***

Recomanacions sobre els públics: No recomanada a menors de 7 anys
Nivells educatius: Cicle superior de Primària, ESO
Relacions curriculars: Educació ètica i cívica
Tipologia d’activitats:
– Buscar notícies que tinguin relació amb la història que s’explica en la pel•lícula, com les històries de les persones immigrants, i diferenciar el tractament que se’ls dóna en la premsa i al cinema.
– El professor Lazhar ve d’un país magrebí i arriba a un país del Nord. La forma d’impartir classe és molt diferent. Analitzar les dues formes de fer classe. Proposar un debat sobre els pros i els contres de tots dos tipus d’ensenyament.
– Reflexionar sobre la integració cultural, social i laboral de persones d’altres cultures, els xocs que ocasiona aquesta integració, la responsabilitat d’una societat avançada en la preservació d’oportunitats donada una situació econòmica cada vegada més complexa.

***

Comentari:
El film ens mostra les diferents reaccions i sentiments d’un grup d’alumnes davant el suïcidi de la seva professora a través de la relació que estableixen amb el professor substitut, monsieur Lazhar. Les dinàmiques que sorgeixen entre alumnat i professor permeten resoldre la situació traumàtica però també mostren diferents posicions sobre el sistema educatiu, la diversitat cultural i la gestió de crisis.
La pel•lícula tracta també temes com les responsabilitats de les famílies en l’educació i, especialment, planteja qüestions i reptes que el sistema educatiu hauria d’enfrontar: què i cóm ensenyar, cóm adaptar aquest ensenyament a les necessitats dels alumnes, per tal d’acompanyar-los durant alguns dels moments més decisius de les seves vides. El film ens brinda l’oportunitat no només de plantejar aquestes preguntes, sinó també de donar-li resposta.

Temes: Migració, Drets dels infants
Subcategories: educació, societat, discriminació

2017-12-14T10:24:44+00:00