Pussy Riot: una plegaria punk
Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin, Rússia/Regne Unit, 2013, 88′
Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

El documental de Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin segueix el judici de l’Estat rus contra tres de les integrants del col·lectiu punk-rock feminista Pussy Riot que, al febrer de 2012, es va infiltrar a la Catedral de Crist Salvador, a Moscú, i va interpretar una cançó contra l’església ortodoxa, que havia recolzat Putin durant la seva campanya electoral. Pussy Riot: A punk prayer mostra imatges públiques enregistrades durant el judici i altres entrevistes a familiars, amics i amigues de Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich.
Comentari
El documental Pussy Riot: a punk prayer dóna veu a les activistes integrants del grup Pussy Riot empresonades i jutjades de forma desproporcionada per una performance que criticava l’església ortodoxa i l’autoritarisme de Putin a Rússia. Acompanyant-les, estan els seus pares i les seves amistats, però també entrevisten membres de l’església ortodoxa. El film busca recollir totes les opinions possibles sobre un incident sobre el qual els poders de l’estat i l’església russa es van pronunciar de forma absoluta, emetent un veredicte abans del propi judici. Creant un símil entre l’acció-protesta de les Pussy Riot criticant els poders tradicionals, els directors sumen totes les veus, les diferents opinions sobre el judici, per qüestionar al poder i les motivacions amagades en les mesures desproporcionades contra les joves activistes.
El documental, combinant escenes del procés judicial amb entrevistes filmades amb una estètica semblant a la de les performances de les Pussy Riot, vol retre homenatge al grup punk i, alhora, mostrar la polarització d’opinions a la societat russa i el llarg recorregut i greus conseqüències que afronten totes aquelles persones que lluiten des de les accions artístiques per conscienciar i cercar una autèntica llibertat d’expressió a Rússia.
Orientacions pedagògiques
– Plantejar els motius pels quals l’actuació de l’estat ha esdevingut tan desproporcionada amb les tres integrants detingudes.
– Comentar les formes de resistència de les tres protagonistes durant el procés del judici i la presó.
– Quina és la intenció dels directors quan inclouen dins del documental els relats vitals d’infància i joventut de Nadezhda, Maria i Yekaterina amb fotografies i la veu de fons dels pares.
– El diàleg nacional sense precedents que s’estableix sobre política, religió i legislació durant el judici sacseja la societat russa. Plantejar com creieu que es viuria a Espanya si tingués lloc una protesta-performance com la de les Pussy Riot a un espai religiós.
Fitxa tècnica
Títol original: Pussy riot: A punk prayer
Direcció: Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin
Guió: Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin
Fotografia: Antony Butts
Muntatge: Simon Barker, Esteban Uyarra, Pax Wassermann.
Intèrprets: Nadezhda Tolokonnikova, Mariya Alyokhina, Yekaterina Samutsevich.
Nacionalitat: Rússia, Regne Unit
Any de producció: 2013
Durada: 88 min
Gènere: Documental