Tres anuncios en las afueras

Martin McDonagh, Regne Unit, 2017, 112′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a majors de 16 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

A cavall entre el thriller, la comèdia negra i el western, la pel·lícula ressegueix la frustració d’una mare, Mildred Hayes, davant la passivitat policial després de mesos de l’assassinat i violació de la seva filla. Quan Hayes pren partit denunciant la situació amb tres tanques publicitàries als afores del seu poble, Ebbing, la petita comunitat es veurà profundament alterada pel dolor i les accions de la protagonista. Un relat sobre les violències patriarcals i la set de justícia. 

Comentari

Pel·lícula impregnada d’una estètica al més pur estil deep south, amb motius i música del sud profund dels Estats Units, on l’immobilisme de la comunitat es fa patent davant tota forma d’opressió: la patriarcal, però també en l’homofòbia i el racisme. Un immobilisme sustentat pels poder —l’eclesiàstic, el jurídic i policial, màximes autoritats—, que la protagonista fa públic amb uns cartells publicitaris. A partir de llavors, s’encadenen amb humor negre i dramatisme situacions violentes que desestabilitzen la tranquil·litat d’Ebbing. Per a ells, l’alteració de l’ordre de Mildred Hayes amenaça l’hegemonia del bé comú, que no és altra que el manteniment del privilegi i d’unes estructures injustes. La violència, tanmateix, és tan habitual en la vida Mildred que els cartells són l’eina per compartir-ne la càrrega.
Sustentada en uns diàlegs brillants, no és una pel·lícula coral però el personatge de Mildred no està sola en la seva quimera. L’acompanyaran qui pateixen alguna forma de discriminació o al llarg de la trama desenvolupen certa consciència (de privilegi) per canviar un sistema injust.

Proposta d’activitats

– Comentar l’evolució del personatge de Dixon al llarg de la pel·lícula, tenint present les motivacions, les expectatives, el detonant del canvi i les conseqüències.
– La pel·lícula opta per un final obert respecte a l’acció que Mildred denuncia, però afecta en la noció de justícia de la comunitat. Parlar sobre què suggereix el somriure de la protagonista en l’escena final, a dins d’un cotxe de camí a Idaho amb Dixon.
– Comparar l’empatia de la població pel cap de policia contraposada a la incapacitat d’entendre les accions de Mildred Hayes i intentar deduir-ne els motius.
– A partir de les escenes dels personatges d’ascendència llatina i afro-americans, conversar sobre el vincle a la pel·lícula entre el racisme i la vulneració dels drets de les dones.
– Vista la capacitat simbòlica dels cartells publicitaris, buscar en la societat mostres equivalents de denúncia de la passivitat i la indiferència de les institucions i la societat davant les violències patriarcals.

Fitxa tècnica

Títol original: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Direcció: Martin McDonagh
Guió: Martin McDonagh
Fotografia: Ben Davies
Música: Carter Burwell
Intèrprets: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, John Hawkes, Peter Dinklage, Caleb Landry Jones, Lucas Hedges, Abbie Cornish, Brendan Sexton III, Samara Weaving, Kerry Condon, Nick Searcy, Lawrence Turner, Amanda Warren, Michael Aaron Milligan, William J. Harrison, Sandy Martin, Christopher Berry, Zeljko Ivanek, Alejandro Barrios, Darrell Britt-Gibson, Clarke Peters, Jason Ledford, Malaya Rivera Drew
Nacionalitat: Regne Unit
Any de producció: 2017
Durada: 112 min
Gènere: Thriller / Drama

2019-03-07T10:26:17+00:00