Whale Rider

Niki Caro, Nova Zelanda, 2002, 105′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Pai, una nena d’un poble de la costa de Nova Zelanda de la tribu dels Whangara, es proposa desafiar segles de tradició quan se li nega l’entrenament per un ritual pel qual es preparen els nens primogènits de la seva edat d’on sortirà un sol escollit. La creença dels aborígens Whangara és que procedeixen d’un únic ancestre, Paikea (“Whale Rider”), que va escapar de la mort montant a llom d’una balena. Tot i ser una nena, Pai sent que està destinada a ser elegida Paikea, i farà els possibles per demostrar-ho a la seva comunitat. 

Comentari

Fidel a la novel·la de 1978 de la que pren el nom, del neozelandès Witi Ihimaeara, The Whale Rider és una barreja de la mitologia maori i les demandes de les filles de l’escriptor, cansades d’històries amb protagonistes masculins. Així sorgeix el personatge de la nena Pai, que no només encapçala el relat sinó que es converteix en una heroïna. Situada en l’actualitat, la història narra el xoc d’interessos entre ella i el seu avi Paka, l’últim xaman portador de la tradició neozelandesa. Si un nou líder no pren el relleu dels sabers transmesos de generació en generació, la comunitat corre perill de desintegrar-se. Aquest posicionament també evidencia l’impacte del colonialisme anglès al Pacífic sud: enfront de la supremacia, preservar la identitat dels pobles nadius és un acte de resistència. Una identitat fortament vinculada a la natura i a l’espiritualitat, però també al relat patriarcal que menysté a les dones i les nenes.
Pel·lícula comercial amb rerefons ecologista que apunta la necessitat de preservar el coneixement indígena, retratat amb una gran sensibilitat, i que és clau per la sostenibilitat de la civilització.

Proposta d’activitats

– Analitzar la construcció del personatge de Pai i les característiques amb què desafia els mandats de gènere de la comunitat.
– La relació de Pai amb el seu avi està plena d’ambivalències, tot i que ella compta amb una àmplia xarxa de suport. Comentar-la.
– El desenteniment de rituals i costums ancestrals conviu amb certa problemàtica social, com les migracions, l’atur o la criminalitat. Observar el posicionament de la realitzadora, Niki Caro, a l’hora de tractar aquestes qüestions
– Les escenes amb els cants de les balenes tenen un marcat component al·legòric en la construcció del personatge de Pai. Explicar què aporten sobre la seva condició d’escollida.
– Comparar les motivacions del personatge de Pai amb les d’altres protagonistes de sèries o pel·lícules infantils i juvenils que hàgiu vist.

Fitxa tècnica

Títol original: Whale Rider
Direcció: Niki Caro
Guió: Witi Ihimaera
Fotografia: Leon Narbey
Música: Lisa Gerrard
Intèrprets: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis, Rawinia Clarke, Tammy Davis, Grant Roa, Mana Taumaunu, Rachel House
Nacionalitat: Nova Zelanda
Any de producció: 2002
Durada: 105 min
Gènere: Drama

2019-03-07T10:36:52+00:00