What happened, Miss Simone?

Liz Garbus, Estats Units, 2015, 101′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a majors de 12 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Documental que respon a la pregunta que li dóna títol (què va passar, senyoreta Simone?). Una investigació acurada sobre la desaparició dels escenaris d’una de les veus més emblemàtiques de tots els temps, poc després que s’impliqués activament en la lluita pels drets civils afro-americans.

Comentari

Més de cent hores d’entrevistes poc conegudes i enregistraments de concerts que no havien sortit a la llum. Aquest és el material base del retrat a Nina Simone, cantant, compositora i pianista de jazz, blues, rhythm and blues i soul. El muntatge es posa al servei de la informació dosificada per transcendir la mitificació del personatge. En aquest sentit, és fonamental el testimoni de l’única filla de la cantant, Lisa Simone Kelly, que sense menystenir la importància cultural de la seva mare, pren distància emocional i relata la complexitat de ser la seva filla. A través de la intimitat dels escrits personals, coneixem també els efectes d’haver crescut com a dona negra i de classe baixa, i sobretot les conseqüències de la violència masclista en la seva salut mental.
Completat amb les entrevistes del seu cercle proper, la pel·lícula és també una mirada atenta a la història recent dels Estats Units: del segregacionisme al racisme de l’entorn cultural, passant pel somni americà, les lluites socials dels anys seixanta o la consolidació de la cultura popular.

Proposta d’activitats

– En una conversa sobre el seu activisme, Nina Simone es pregunta com pots ser artista i no reflectir els temps que t’ha tocat viure. Pensar exemples actuals que utilitzin la música des d’un posicionament polític i comentar les reivindicacions.
– Les vies del tren en la infància de Nina són una al·legoria de la situació discriminatòria de la comunitat afro-americana del sud dels Estats Units. Identificar altres situacions racistes que patiren Nina i la seva família pel fet de ser negres.
– El relat del matrimoni Simone se sosté en diversos mites de l’amor romàntic, sovint idealitzat, que desemboca en violències masclistes. Indentificar-los i conversar sobre què significa per Nina, personalment i professionalment, el divorci.
– La lletra de la cançó I wish I knew how it would feel to be free és un al·legat a la llibertat. Comentar-la en relació a les declaracions sobre el seu concepte de llibertat i com es vincula amb els postulats del feminisme.

Fitxa tècnica

Títol original: What Happened, Miss Simone?
Direcció: Liz Garbus
Guió: Liz Garbu
Fotografia: Igor Martinovic
Música: Lisa Simone Kelly
Nacionalitat: Estats Units
Any de producció: 2015
Durada: 101 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:20:53+00:00