El patio de mi cárcel

Belén Macías, Espanya, 2014, 92′

Recomanacions sobre els públics: Apta per a tots els públics
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Isa és una atracadora incapaç d’adaptar-se a la vida fora de la presó i lluny del seu grup d’amigues; Dolores és una gitana rossa que ha matat al seu marit; Rosa, una fràgil i tendra prostituta; Ajo, una noia enamorada de Pilar que viurà el seu amor fins als límits del que és suportable; Luisa és una càndida colombiana sorpresa per un ambient que no comprèn. L’arribada de Mar, una funcionària de presons que no s’adapta a les normes de la presó, suposarà per a totes aquestes dones el començament d’una etapa de més llibertat.

Comentari

El primer llargmetratge de la directora Belén Mecías ret homenatge a l’experiència teatral i carcerària de la companyia Teatro Yeses, nascuda l’any 1985 a la presó de dones de Yeserías (Madrid), i que avui encara segueix en actiu.
A partir d’un recull exhaustiu d’experiències de les internes i d’Elena Cánovas, tallerista i impulsora de la iniciativa teatral, s’impulsa una pel·lícula coral sobre la vivència de la llibertat dins dels murs d’una presó. Una realitat poc tractada, la de les presons de dones, que aquesta pel·lícula relata lligant amablement la humanitat de les històries amb un alt component dramàtic. La drogodependència, les conseqüències nefastes de la sida o la maternitat entre reixes es combinen amb les estratègies de resistència de les protagonistes, motor vital de la història, que cristal·litzen amb la consolidació del grup teatral. Amb un marcat caràcter social i servint-se d’un elenc d’actrius destacat, l’evolució de la companyia posa de manifest el desafiament d’introduir una iniciativa en un context democràtic jove com el de l’Espanya dels anys vuitanta, així com el poder del teatre com a recurs de reinserció social.

Orientacions pedagògiques

– Comentar el simbolisme de l’evolució del personatge de Mar, la funcionària que esdevé tallerista del grup de teatre, tant pel que fa a la transformació del seu físic com de la seva actitud.
– La representació de les presons a les pel·lícules sol focalitzar-se en les presons d’homes. Pensar exemples de cinema o sèries que es desenvolupin en l’entorn penitenciari i quines similituds i diferències hi trobeu amb El patio de mi cárcel.
– Comentar els vincles emocionals que s’estableixen entre les preses en contraposició a la vida fora de la presó, en escenes com la que protagonitza Dolores en arribar a casa i trobar-se sola.
– Debatre sobre la relació de pertinença al grup de teatre de les internes i la sensació de llibertat.

Fitxa tècnica

Títol original: El patio de mi cárcel
Direcció: Belén Macías
Guió: Belén Macías, Arantxa Cuestas i Elena Cánovas
Fotografia: Joaquín Manchado A.E.C
Muntatge: Alejandro Lázaro
So: Juan Didarboure
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2014
Durada: 92 minuts
Intèrprets: Candela Peña, Verónica Echegui, Adriana Ugarte, Ana Wagener, Violeta Pérez, Natalia Mateo, María Pau Pigem, Tatiana Astengo, Blanca Portillo.
Gènere: Drama

2018-03-06T14:28:52+00:00