Todas las mujeres que conozco

Xiana do Teixeiro, Espanya, 2018, 71′

Recomanacions sobre els públics: Majors de 7 anys
Nivells educatius: 2n cicle d’ESO, Batxillerat, Cicles formatius, Estudis superiors

Un film en tres actes que són, també, tres converses entrellaçades i intergeneracionals al voltant de les vivències als carrers i a l’espai públic de diverses dones. Però, ¿com parlar d’experiències de por sense articular un discurs de la por? Xiana do Teixeiro se’n surt amb un cinema directe i radical que evidencia, per acumulació quasi sil·logista, la violència estructural contra les dones i el frau del mite de la igualtat.

Comentari

Pel·lícula sobre la percepció masculinitzada dels espais públics i la vivència que en tenen les dones. A partir d’una narració que acumula diversitat d’experiències, es parla de llibertat, seguretat, estratègies de resistència, xarxa d’amistats, educació, socialització de gènere… uns temes que no poden desvincular-se de les violències patriarcals i que subratllen la importància de la sensibilització. Donar veu (i imatge) a les seves participants visibilitza qüestions estructurals que, com a dones, els preocupen o els han preocupat; per altra banda, permet a les entrevistades anomenar les seves experiències en contraposició al relat de la por, sustentat pels mitjans de comunicació de masses.
Es tracta d’un documental directe, coral i col·laboratiu produït íntegrament per un equip femení, bevent d’una genealogia de cineastes i col·lectius feministes que han defensat la presa dels mitjans de producció audiovisual per a la causa feminista.

Proposta d’activitats

– En relació amb l’objectiu del documental, comentar la finalitat del recurs del blanc i negre i del tractament en tres fases de temporalitat.
– Contrastar l’experiència de les entrevistades amb la pròpia experiència al carrer en termes de seguretat i llibertat: compartir punts en comú i diferències.
– El cas de “les nenes d’Alcàsser” va fer còmplice els mitjans de comunicació nacionals de la perpetuació dels discursos de la por i el control dels cossos de les dones. Prendre les recomanacions del CAC sobre el tractament de la violència masclista als mitjans per identificar com es construeix un relat informatiu no discriminatori.
– Per detectar les violències patriarcals en els espais d’oci i crear entorns lliures i segurs, el moviment feminista ha contribuït en la creació de protocols d’actuació, com els dels barris de Gràcia o Poble Sec de Barcelona. Detectar les estratègies del documental que fomenten la consolidació d’una xarxa feminista apoderadora.
– Pensar la intenció de la realitzadora a l’hora d’encetar el documental amb una entrevista a la cantant nord-americana Nina Simone.

Fitxa tècnica

Títol original: Tódalas mulleres que coñezo
Direcció: Xiana do Teixeiro
Guió: Xiana do Teixeiro
Fotografia: Belén Mendaña, Noemí Chantada
Muntatge: Xiana do Teixeiro
Intèrprets: Nieves Neira, Olalla Caamaño López, María Corral Fernández, Xiana do Teixeiro, Beatriz Rodríguez López.
Nacionalitat: Espanya
Any de producció: 2018
Durada: 71 min
Gènere: Documental

2019-03-07T10:45:58+00:00